Băsescu se teme ca banii statului să nu fie plasaţi în instituţii cu probleme

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus bancherilor că se teme ca banii statului să nu fie plasaţi în instituţii de credit cu probleme şi le-a cerut băncilor să colaboreze cu Guvernul, pentru un plan comun în aceste momente de criză, în timp ce guvernatorul BNR a solicitat prudenţă în creditare.

19 afișări
Imaginea articolului Băsescu se teme ca banii statului să nu fie plasaţi în instituţii cu probleme

Băsescu a ajuns la întâlnirea cu guvernatorul BNR (Imagine: Mediafax Foto)

Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX că accentul în discuţiile de la Banca Naţională s-a pus pe prezentarea preşedintelui Traian Băsescu privind celula de criză constituită la nivelul Uniunii Europene şi măsurile care vor fi adoptate, iar dintre bancheri a luat cuvântul doar preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.

"Băsescu a atras atenţia că deciziile de la nivelul UE vor fi obligatorii şi nu sub formă de recomandare", a spus sursa citată.

Potrivit acesteia, Băsescu s-a arătat îngrijorat de faptul că, deşi sistemul financiar din România a arătat soliditate, efectele crizei financiare internaţionale se resimt în economia reală.

Pe de altă parte, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, le-a transmis băncilor să fie prudente, în continuare, în activitatea de creditare, chiar dacă autorităţile au arătat disponibilitatea de a oferi sprijin sistemului financiar.

Oficialul BNR a lăsat chiar să se înţeleagă că este posibil să se înăsprească cerinţele de prudenţialitate.

Potrivit administraţiei prezidenţiale, în cadrul întâlnirii, preşedintele a prezentat concluziile Consiliului European desfăşurat la Bruxelles în perioada 15-16 octombrie, pe tema deciziilor politice pentru întărirea sistemului financiar european.

"Totodată, a avut loc un schimb de opinii cu privire la evoluţiile recente ale sistemului bancar, evidenţiindu-se soliditatea sectorului bancar din România. Pentru limitarea efectelor situaţiei financiare internaţionale asupra economiei româneşti, şeful statului a accentuat nevoia unui parteneriat între stat, sectorul bancar şi Banca Naţională", se arată în comunicatul Preşedinţiei remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele a subliniat importanţa creşterii responsabilizării conducătorilor instituţiilor financiare şi menţinerea unei atitudini prudente în vederea protejării resurselor financiare ale companiilor şi populaţiei, menţionează sursa citată.

Băsescu s-a întâlnit, vineri, la BNR, cu guvernatorul Mugur Isărescu şi membrii Consiliului de administraţie al BNR, precum şi cu preşedinţii instituţiilor de credit.

Banca centrală a comunicat că Băsescu a invitat BNR şi instituţiile comerciale de credit să stabilească un parteneriat cu Guvernul cu scopul limitării potenţialelor efecte ale crizei economice mondiale asupra României şi pentru îndeplinirea obiectivului privind trecerea la moneda unică europeană.

"Preşedintele a invitat comunitatea bancară din România şi Banca Naţională a României la realizarea unui parteneriat cu Guvernul în vederea limitării potenţialelor efecte ale crizei economice mondiale asupra României şi pentru asigurarea îndeplinirii obiectivului de trecere la moneda unică europeană", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Întâlnirea a avut loc la iniţiativa şefului statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici