BCE a redus finanţarea pentru băncile din Grecia cu 1 miliard de euro, la 87,9 miliarde de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus finanţarea pentru băncile din Grecia prin programul de urgenţă ELA cu 1 miliard de euro, la 87,9 miliarde de euro, datorită îmbunătăţirii nivelului de lichidităţi al instituţiilor financiare, a anunţat miercuri Banca Greciei, relatează Reuters.

183 afișări
Imaginea articolului BCE a redus finanţarea pentru băncile din Grecia cu 1 miliard de euro, la 87,9 miliarde de euro

BCE a redus finanţarea pentru băncile din Grecia cu 1 miliard de euro, la 87,9 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

”Reducerea cu 1 miliard de euro a plafonului de finanţare reflectă îmbunătăţirea lichidităţilor băncilor din Grecia”, se arată într-un comunicat al băncii centrale elene.

Instituţiile financiare din Grecia, care au fost închise în vară timp de trei săptămâni, au depins în ultimele luni de finanţarea de urgenţă primită din partea BCE prin intermediul băncii centrale a ţării.

Deficitul de lichidităţi al băncilor elene a fost provocat de un val de retrageri ale depozitelor, determinat de incertitudinile politice şi blocarea negocierilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali.

Nivelul lichidităţilor băncilor elene îşi revine treptat, ca urmare a acordului de salvare de 86 de miliarde de euro convenit în iulie de autorităţile de la Atena cu liderii zonei euro.

Guvernul Greciei anticipează că economia elenă se va contracta cel puţin până în 2017, potrivit proiectului de buget prezentat luni în Parlament, care anticipează că măsurile de austeritate prevăzute în acordul convenit cu creditorii internaţionali vor fi implementate.

Economia Greciei se va contracta cu 2,3% în acest an şi cu 1,3% în 2016, estimările fiind conforme cu cele incluse în acordul de salvare.

Oficialii eleni speră să atenueze unii dintre termenii acordului de salvare şi să obţină prelungirea termenelor de rambursare a datoriilor, în negocierile cu creditorii care urmează să fie reluate săptămânile următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici