BCE este nemulţumită de cursul ridicat al euro
„Este un factor foarte important în evoluţia economiei şi a inflaţiei. Atunci când euro se află pe o tendinţă ascendentă, creează presiuni negative asupra economiei şi inflaţiei, evoluţie nefondată în ambele cazuri. Deci nu suntem mulţumiţi în acest moment”, a afirmat Noyer, guvernatorul Băncii Franţei, într-un interviu acordat Bloomberg Television la Paris.
Moneda euro s-a apreciat cu 6,7% faţă de dolarul american în ultimele 12 luni, ceea ce a condus la scăderea preţurilor bunurilor importate şi reducerea competitivităţii industriilor din zona euro pe piaţa globală.
Deşi mandatul BCE nu cuprinde ţinte privind cursul de schimb valutar, preşedintele Mario Draghi a declarat săptămâna trecută că un euro mai puternic „ar putea afecta obiectivul băncii privind stabilitatea preţurilor”.
Euro a scăzut uşor după apariţia comentariilor lui Noyer, la 1,3879 dolari, faţă de 1,3898 dolari anterior. Moneda unică a atins vineri, 7 martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, de 1,3915 dolari.
BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la minimul istoric de 0,25%.
Noyer a mai afirmat, luni, că politica monetară actuală corespunde scenariului de bază al BCE, însă sunt posibile noi măsuri de relaxare dacă va fi necesar.
Inflaţia din zona euro a fost de 0,8% în luna februarie, mai puţin de jumătate faţă de ţinta de 2% a BCE. Şomajul din zona euro este de 12%, aproape de un maxim istoric, iar creşterea economică se menţine la niveluri modeste.
„Suntem pregătiţi să acţionăm. Eu, personal, sunt deschis faţă de tot felul de măsuri„, a continuat oficialul francez.