BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record de 0,25%

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 0,25%, nivel la care se află începând din luna noiembrie, decizia fiind anticipată de analiştii consultaţi de Bloomberg.

101 afișări
Imaginea articolului BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record de 0,25%

BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record de 0,25% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% şi, respectiv, 0%", se arată într-un comunicat al băncii.

Decizia de politică monetară va fi urmată de o conferinţă de presă, susţinută de preşedintele BCE, Mario Draghi, precum şi de anunţarea de noi estimări privind creşterea economică şi inflaţia din zona euro, inclusiv pentru 2016.

Draghi a declarat, în februarie, că banca centrală "are nevoie de mai multe informaţii" pentru a analiza "complexitatea situaţiei" economiei zonei euro. Şeful BCE aştepta informaţii privind creşterea economică din uniunea monetară, impactul turbulenţelor de pe pieţele emergente, date referitoare la creditele acordate populaţiei, precum şi noile prognoze ale BCE.

Chiar dacă recuperarea economică rămâne fragilă, informaţiile din ultimele patru săptămâni au fost încurajatoare. PIB al zonei euro a crescut cu 0,3% în trimestrul al patrulea, mai puternic decât anticipau analiştii. De asemenea, încrederea în economie a urcat în februarie la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, iar activitatea din servicii şi industria prelucrătoare a înregistrat cea mai puternică accelerare începând din iunie 2011.

Banca Angliei a decis, tot joi, să menţină la minimul record de 0,5% dobânda de politică monetară, iar valoarea programului de achiziţie de obligaţiuni prin care introduce lichidităţi în piaţa financiară, la 375 miliarde de lire sterline.

Dobânda de politică monetară a Băncii Angliei se află la 0,5% din martie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici