BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record de 0,75%

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,75%, unde se află de la mijlocul anului trecut, decizia fiind anticipată de analişti.

146 afișări
Imaginea articolului BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record de 0,75%

BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record de 0,75% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% şi, respectiv, 0,00%", se arată într-un comunicat al BCE.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va susţine începând cu 15:30 (ora României), o conferinţă de presă, care va fi urmărită cu atenţie de investitori şi analişti, interesaţi să afle poziţia băncii în privinţa aprecierii recente a euro, evoluţie care ameninţă recuperarea economică în Europa.

Comparativ cu începutul lunii ianuarie, când Draghi s-a arătat încrezător în perspectivele economice şi a semnalat că partea cea mai dificilă a crizei s-a încheiat, euro s-a apreciat la maximul a 14 luni faţă de dolar. Băncile comerciale au alimentat această apreciere înapoind BCE o parte mai mare a împrumuturilor primite prin operaţiunile de urgenţă pentru suplimentarea lichidităţii.

Evoluţia euro ameninţă să stopeze recuperarea economică în Europa înainte chiar ca aceasta să fi început. În contextul politicilor monetare mai relaxate din SUA şi Japonia, care depreciază dolarul şi yenul, BCE s-ar putea afla în curând sub presiune pentru a intra în "războiul valutelor", afirmă economiştii.

"Economia zonei euro are nevoie de aprecierea euro aşa cum are nevoie de un glonţ în cap. Dacă intervenţia verbală nu limitează ascensiunea euro, banca centrală ar putea, eventual, lua din nou în calcul reduceri ale dobânzilor", a declarat Nick Kounis, şef al diviziei de cercetare macro la ABN Amro Amsterdam. 

BCE a coborât la începutul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.

Tot joi, consiliul de politică monetară al Băncii Angliei a anunţat că menţine dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, unde se află din martie 2009, iar plafonul programului de achiziţii de obligaţiuni la 375 miliarde de lire sterline. Decizia a fost anticipată de toţi analiştii consultaţi de Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici