BCE pregăteşte o serie de măsuri monetare neconvenţionale: "Suntem pregătiţi să acţionăm. Nu suntem pasivi în privinţa riscurilor implicate"

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi ceilalţi oficiali ai instituţiei pregătesc o serie de posibile măsuri neconvenţionale de combatere a riscului instalării unei inflaţii scăzute pentru o lungă perioadă de timp, de la dobânzi negative la lichidităţi destinate băncilor.

984 afișări
Imaginea articolului BCE pregăteşte o serie de măsuri monetare neconvenţionale: "Suntem pregătiţi să acţionăm. Nu suntem pasivi în privinţa riscurilor implicate"

BCE pregăteşte o serie de măsuri monetare neconvenţionale: "Suntem pregătiţi să acţionăm. Nu suntem pasivi în privinţa riscurilor implicate"

Opţiunile vor fi discutate la viitoarea şedinţă de politică monetară a liderilor BCE, din 5 iunie, iar 44 din 50 de analişti intervievaţi de Bloomberg anticipează că banca va aduce dobânzile în teritoriu negativ.

"Suntem pregătiţi să acţionăm. Nu suntem pasivi în privinţa riscurilor implicate de menţinerea inflaţiei la un nivel scăzut pentru mult timp", a declarat vicepreşedintele BCE Vitor Constancio.

BCE încearcă să elimine pericolul deflaţiei în condiţiile în care economia zonei euro îşi revine cu greu din criza datoriilor care a pus în pericol existenţa uniunii monetare.

Între posibilele opţiuni se numără suspendarea absorbţiei lichidităţilor create prin achiziţiile de obligaţiuni de către BCE, în timpul crizei, sau regândirea ofertei de acces nelimitat la lichidităţi pentru bănci, în vederea încurajării creditării.

BCE lucrează la o propunere pentru operaţiuni condiţionate de refinanţare pe termen lung şi anticipează că planul va fi gata pentru reuniunea din 5 iunie, a declarat o persoană apropiată situaţiei.

Surse citate de Financial Times au spus că dobânzile la ofertele de lichidităţi ale BCE destinate băncilor ar putea depinde de disponibilitatea acestora de a credita anumite industrii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici