BCE: Publicarea datelor privind operaţiunile Greciei de ascundere a datoriilor ar inflama pieţele

Banca Centrală Europeană (BCE) nu poate publica documentele care arată cum s-a folosit Grecia de instrumente derivate pentru ascundrea împrumuturilor pentru că informaţiile pot încă să inflameze criza care pune în pericol viitorul monedei unice, potrivit explicaţiilor instituţiei în justiţie.

339 afișări
Imaginea articolului BCE: Publicarea datelor privind operaţiunile Greciei de ascundere a datoriilor ar inflama pieţele

BCE: Publicarea datelor privind operaţiunile Greciei de ascundere a datoriilor ar inflama pieţele (Imagine: Shutterstock)

Bloomberg News a dat în judecată BCE, în 2010, cerând publicarea documentelor, în conformitate cu reglementările UE referitoare la libertatea informaţiilor. Documentele ar putea arăta rolul avut de autorităţile europene în permiterea Greciei de a masca deficitul bugetar timp de aproape un deceniu.

Ulterior, Grecia a fost nevoită să ceară un ajutor extern de 240 de miliarde de euro şi a efectuat cea mai amplă restructurare a datoriilor suverane din istorie.

"Publicarea documentelor în 2010, când a cerut Bloomberg News, ar fi alimentat percepţia negativă legată de capacitatea Greciei de a-şi plăti datoriile. Situaţia este aceeaşi cu Spania, care nu se poate împrumuta. Pieţele reacţionează extrem de volatil. Afectează economia euro", a declarat Marta Lopez Torres, avocat al BCE, la o audiere la Curtea Europeană de la Luxemburg.

Grecia ar putea ieşi din zona euro, dacă partidele care se opun măsurilor de austeritate vor câştiga alegerile de duminică. Între timp, randamentul obligaţiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a depăşit joi pragul psihologic de 7%, după ce Moody’s a retrogradat ratingul ţării de la "A3" la "Baa3", pe ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, şi a revizuit calificativul suveran al Ciprului de la "Ba1" la "Ba3", marcând o agravare a crizei datoriilor din Europa.

"Pieţele vor performa mai bine când vor avea transparenţă", a declarat Timothy Pitt-Payne, avocat al Bloomberg News.

Bloomberg cere, prin procesul intentat în 2010, accesul la două documente interne ale board-ului BCE. Documentele arată cum s-a folosit Grecia de operaţiuni swap pentru a-şi ascunde împrumuturile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici