BCE va deţine monopolul acordării licenţelor bancare în zona euro, potrivit unui proiect al Comisiei Europene

Banca Centrală Europeană (BCE) va deţine monopolul acordării licenţelor bancare în zona euro, potrivit propunerilor Comisiei Europene referitoare la crearea uniunii bancare în regiune, a declarat vineri o sursă apropiată situaţiei.

128 afișări
Imaginea articolului BCE va deţine monopolul acordării licenţelor bancare în zona euro, potrivit unui proiect al Comisiei Europene

BCE va deţine monopolul acordării licenţelor bancare în zona euro, potrivit unui proiect al Comisiei Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul, care urmează să fie prezentat pe 12 septembrie, prevede şi că BCE va putea decide ce bănci va supraveghea direct şi când va delega responsabilităţile uzuale de supraveghere, transmite Bloomberg.

Autorităţile naţionale de reglementare vor păstra dreptul de a decide când şi cum să fie închisă o bancă. Banca centrală va putea să facă însă recomandări şi să îşi exprime punctul de vedere în acest proces.

"BCE ar trebui să primească puteri depline de supraveghere, în legătură cu stabilitatea financiară", a declarat vineri Stefaan De Rynck, purtător de cuvânt al comisarului pentru Servicii Financiare Michel Barnier.

El a arătat că autorităţile naţionale de reglementare ar trebui să fie în continuare însărcinate cu unele probleme precum protecţia consumatorilor.

Liderii din zona euro au decis în iunie crearea unei autorităţi comune de reglementare a sectorului bancar şi extinderea rolului de supraveghere al BCE, pentru a crea condiţiile pentru salvarea directă a băncilor, prin fondul de stabilitate al zonei euro.

Criza datoriilor suverane din zona euro, aflată în al treilea an, a obligat Irlanda, Grecia, Portugalia şi Cipru să ceară sprijin financiar extern, în timp ce guvernul Spaniei a obţinut un ajutor de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici