BCR: România trebuie să atragă investiţii în turism, să dezvolte drumurile şi calitatea serviciilor

Calitatea serviciilor şi infrastructura slabă afectează capacitatea României de a încasa mai mulţi bani din turism, fiind necesare atragerea mai multor investiţii străine în acest domeniu, îmbunătăţirea semnificativă a infrastructurii rutiere şi know how-ului, dar şi "educarea" angajaţilor.

283 afișări
Imaginea articolului BCR: România trebuie să atragă investiţii în turism, să dezvolte drumurile şi calitatea serviciilor

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Deşi are unul dintre cele mai ridicate potenţiale din turism din regiune (peisaje naturale şi biodiversitate), România atrage destul de greu turişti străini care sunt dispuşi să cheltuiască, în medie, de 12 ori mai mult decât cei autohtoni", a declarat într-un comunicat economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

Banca estimează, într-un raport, că fluxurile din balanţa turismului ar putea creşte cu 1-1,5 miliarde euro în 2016 prin atragerea mai multor investiţii străine directe, care ar contribui la îmbunătăţirea serviciilor şi ar pune bazele pentru creşterea numărului de turişti străini, precum şi a duratei sejururilor petrecute în România.

"Investiţiile organice alături de pătrunderea capitalului străin în turism ar putea genera fluxuri adiţionale de 1-1,5 miliarde euro în balanţa turismului în 2016", se arată în raport.

Raportul face referire la opt ţări din Europa Centrală şi de Est, respectiv Austria, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Polonia, Croaţia, Slovacia şi România.

Dintre ţările vizate, România atrage cei mai puţini turişti străini, alături de Slovacia, potrivit raportului BCR, care citează datele Eurostat. Totodată, turiştii străini petrec cele mai scurte perioade în România, iar turismul autohton este pe penultimul loc după banii cheltuiţi de turiştii străini.

"România ar trebui să se concentreze mai mult pe atragerea de turişti străini care tind să cheltuiască mai mult în călătoriile lor. Din cele 10 ţări ai căror cetăţeni cheltuiesc cel mai mult pe turism, România este vizitată numai de francezi şi italieni", se spune în raport.

Totodată, România este singura ţară din grup care a înregistrat un venit agregat negativ în balanţa turismului în perioada 2006-2010. Croaţia a câştigat aproape 30 miliarde euro în cei cinci ani studiaţi, iar în condiţii similare deficitul de cont curent al României în aceeaşi perioadă ar fi fost de sub 4% din PIB, faţă de 9% din PIB.

România a atras investiţii străine directe în turism de numai 186 milioane euro în perioada 2005-2009, faţă de 450 milioane euro în Bulgaria,

Pe lângă absenţa unor investiţii semnificative, turismul românesc are nevoie de o mai bună infrastructură rutieră, care să acopere cât mai multe destinaţii turistice în condiţii cât mai bune. În acelaşi timp, turismul local duce lipsă de know how şi de "înţelegerea realităţilor" curente din industria de profil.

"Educaţia angajaţilor este un activ important în cadrul serviciilor de turism. Educaţia primară are o pondere importantă în cadrul forţei de muncă din turism în România, cu un posibil impact negativ asupra calităţii serviciilor şi a condiţiilor de călătorie a turiştilor străini", a adăugat Anghel.

De asemenea, campaniile publicitare pot asigura o poziţie mai bună a României pe harta turismului internaţional.

"Promovarea imaginii României în străinătate a început să dea roade, iar sosirile turiştilor străini au crescut cu 11% în primele şapte luni ale acestui an, în timp ce fluxurile brute din balanţa turismului au avansat cu 16% în aceeaşi perioadă", se mai arată în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici