BEI ar putea penaliza băncile austriece din cauza secretului bancar

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a avertizat Austria că băncile riscă să fie penalizate dacă autorităţile austriece menţin politica actuală în privinţa secretului bancar după 31 martie 2010, a anunţat, joi, un purtător de cuvânt al instituţiei.

17 afișări
Imaginea articolului BEI ar putea penaliza băncile austriece din cauza secretului bancar

BEI ar putea penaliza băncile austriece din cauza secretului bancar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentantul BEI a confirmat informaţiile apărute în publicaţiile locale Der Standard şi Die Presse privind avertismentele că ar putea exclude băncile austriece din anumite proiecte pe care le derulează.

Măsura instituţiei are la bază cerinţele formulate de liderii G20, întruniţi în aprilie la Londra, de schimbare a politicilor instituţiilor financiare internaţionale faţă de ţările care nu cooperează în materie de informaţii fiscale.

În urma acestei decizii a G20, conducerea BEI a adoptat, la 14 iulie, o nouă politică în privinţa statelor respective, iar preşedintele instituţiei l-a informat în scris pe ministrul de Finanţe austriac, a adăugat purtătorul de cuvânt.

"Dacă va exista un efect, acesta va viza doar activităţile internaţionale ale băncilor din Austria. Deci nu activităţile din Austria sau proiectele finanţate de BEI în Austria. Numai, de exemplu, proiectele din Europa de Est finanţate de bănci austriece", a explicat el.

Noile reguli nu vizează individual Austria, însă statul austriac este singurul din Uniunea Europeană aflat pe o listă a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) cu ţări care nu cooperează în privinţa secretului bancar.

Alte state aflate iniţial pe această listă, ca Belgia sau Luxemburg, au implementat măsurile cerute de OCDE.

Guvernul austriac a încercat să modifice, în luna iulie, legea secretului bancar, însă a eşuat în a obţine susţinerea a două treimi din membrii parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici