Belarusul a ameninţat că va folosi gaze naturale ruseşti destinate Europei

Belarusul a ameninţat că va folosi gaze naturale ruseşti destinate statelor europene din reţeaua de tranzit de pe teritoritoriul său, pentru a asigura necesarul economiei, dacă Rusia continuă să reducă exporturile către Minsk, au anunţat Gazprom şi guvernul de la Minsk.

47 afișări
Imaginea articolului Belarusul a ameninţat că va folosi gaze naturale ruseşti destinate Europei

Belarusul a ameninţat că va folosi gaze naturale ruseşti destinate Europei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În această dimineaţă am primit o scrisoare de la vicepremierul bielorus, Vladimir Semaşko, în care scrie că dacă se reduc livrările de gaze naturale destinate Belarusului vor lua gaze din gazoductele de export, pentru a acoperi necesarul economiei naţionale", a declarat Serghei Kuprianov, purtător de cuvânt al Gazprom.

Guvernul bielorus a publicat această scrisoare, în care cere Gazprom să stopeze reducerea livrărilor.

"În caz contrar, Gazprom ne va forţa să utilizăm gaze din sistemul de transport către Europa", potrivit documentului.

Monopolul rus al exportului de gaze naturale a continuat marţi să diminueze livrările către Belarus, cu 30%, din cauza datoriilor neplătite. Luni, exporturile au fost reduse cu 15%.

Semaşko a declarat luni că Belarusul va plăti în termen de două săptămâni datoriile către Rusia pentru livrările de gaze naturale, însă va fi nevoit să se împrumute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici