Belarusul se va împrumuta şi va plăti datoria pentru gazele ruseşti în termen de două săptămâni

Belarusul va plăti în termen de două săptămâni datoriile către Rusia pentru livrările de gaze naturale, însă va fi nevoit să se împrumute, a anunţat, luni, guvernul bielorus, după ce Moscova a redus livrările către Minsk.

13 afișări
Imaginea articolului Belarusul se va împrumuta şi va plăti datoria pentru gazele ruseşti în termen de două săptămâni

Belarusul se va împrumuta şi va plăti datoria pentru gazele ruseşti în termen de două săptămâni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Belarusul se aşteaptă să rezolve problema datoriilor în următoarele două săptămâni. Nu am ascuns niciodată omologilor noştri ruşi că avem probleme cu aceste devize", a afirmat un oficial guvernamental citându-l pe vicepremierul Vladimir Semaşko. Belarus plăteşte Rusiei gazele importate în dolari. "Trebuie să ne împrumutăm pentru a plăti", a adăugat el.

În schimb, oficialii de la Minsk au cerut ca Rusia să le plătească o parte din restanţele de aproape 220 de milioane de dolari pentru tranzitul prin Belarus al gazelor ruseşti livrate către Europa, a afirmat sursa citată.

Rusia a redus luni livările de gaze naturale către Belarus cu 15%, după mai multe avertismente săptămâna trecută, însă negocierile au continuat la Moscova între cele două părţi.

Aproximativ 20% din exporturile de gaz rusesc către Europa tranzitează Belarusul, restul fiind livrat prin Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici