Blinken acuză Rusia că a transformat grâul într-o armă îndreptată nu doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva a 45 de ţări din Africa şi Asia

  • Zelenski vrea continuarea acordului de cereale fără Rusia.
  • Blinken: Rusia a transformat grâul într-o armă împotriva Ucrainei şi a lumii.
  • 45 de ţări sunt în pragul foametei din cauza suspendării acordului.
811 afișări
Imaginea articolului Blinken acuză Rusia că a transformat grâul într-o armă îndreptată nu doar împotriva Ucrainei, ci şi împotriva a 45 de ţări din Africa şi Asia

Caricatură generată de Bing AI/DALL-E

Zelenski: E mai bine fără Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca acordul privind cerealele să continue fără participarea Rusiei.

Preşedintele susţine că a trimis scrisori oficiale omologului său turc, Recep Erdogan şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru continuarea ,,Iniţiativei pentru cerealele din Marea Neagră".

Zelenski transmite că ,,Ucraina, ONU şi Turcia pot asigura printr-un acord comun funcţionarea coridorului alimentar şi inspectarea navelor. Este necesar pentru toată lumea, iar toţi cei care îl sprijină vor deveni salvatorii vieţilor din Maroc până în China, din Indonezia până în Liban".

Casa Albă anunţă că preţurile cerealelor au crescut deja după ce Putin a anunţat suspendarea acordului comercial cu Turcia.

Secretarul de stat Antony Blinken critică decizia Rusiei privind stoparea livrăriii de cereale din Ucraina ca fiind ,,inconştientă":

,,Rezultatul acţiunii de astăzi a Rusiei, care a transformat alimentele în arme, folosindu-le ca instrument, ca armă în războiul ei împotriva Ucrainei, va fi acela de a face ca alimentele să fie mai greu de obţinut pentru ţările (din Africa şi Asia) care au nevoie disperată de ele, ducând la creşterea preţurilor. Vedem deja cum piaţa reacţionează la această decizie, deoarece preţurile cresc. Este de neconceput".

45 de ţări sunt în pragul foametei din cauza Rusiei

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul Statelor Unite la Organizaţia Naţiunilor Unite, a condamnat Rusia pentru că foloseşte grâul ca pe o formă de şantaj global.

,,Uitaţi-vă doar la răul pe care Rusia l-a făcut în ceea ce priveşte aprovizionarea cu alimente a lumii. Prin transformarea alimentelor în arme, Rusia a exacerbat criza globală a securităţii alimentare, o criză care afectează în mod disproporţionat populaţia din Orientul Mijlociu şi Africa. Iar astăzi, într-un alt act de cruzime, Rusia şi-a suspendat participarea la Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră".

Între timp, ambasadorul rus la ONU, Dmitry Polyanskiy, anunţa cu cinism că a notificat ambasadele din Turcia, Belarus şi Marea Britanie privind încetarea acordului de cereale.

,,Astăzi, prin intermediul ambasadelor ruseşti din Ankara, Minsk, Londra, precum şi al consulatului general din Istanbul. Am distribuit note oficiale despre decizia luată de guvernul rus de a pune capăt Iniţiativei Mării Negre începând cu 18 iulie 2023. În mod similar, au fost notificaţi un secretar general al ONU şi şeful OCHA (Biroul Naţiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare), care sunt direct responsabili de punerea în aplicare a acesteia".

Acordul a permis ca 36,2 milioane de tone de cereale să fie exportate din Ucraina începând cu luna august 2022, în 45 de ţări din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, unde foametea este o ameninţare tot mai mare, potrivit CNBC.

Ucraina şi cu Rusia sunt furnizori globali importanţi de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui şi alte alimente pe care se bazează naţiunile în curs de dezvoltare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici