BNR a redus rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis joi să reducă cu 0,25 puncte procentuale rata dobânzii de politică monetară, de la 6% la 5,75% pe an, şi să menţină nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii.

438 afișări
Imaginea articolului BNR a redus rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75% pe an

BNR a redus rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75% pe an (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,75% se aplică începând de vineri, 6 ianuarie.

Mai mulţi analişti au anticipat scăderea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, în pofida riscurilor generate de criza din zona euro. Şase din cei 11 analişti consultaţi de Reuters se aşteptau la reducerea dobânzii cu un sfert de punct procentual, în timp ce restul de cinci au anticipat că BNR va menţine nivelul de 6%, având în vedere riscurile din zona euro şi leul încă slab.

BNR a decis să menţină ratele rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la 20% din pasivele în valută cu scadenţe sub doi ani şi 15% la pasivele în lei cu maturităţi similare.

"CA al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se arată în comunicatul CA al BNR remis MEDIAFAX.

BNR reafirmă că va continua gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici