BNR menţine dobânda cheie la 10%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să menţină dobânda de politică monetară la 10% şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, dar a exclus pasivele în valută cu scadenţe reziduale de peste doi ani din calculul rezervei.

20 afișări
Imaginea articolului BNR menţine dobânda cheie la 10%

BNR menţine dobânda cheie la 10% (Imagine: Mediafax Foto)

"În şedinţa din 31 martie 2009, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (CA al BNR) a analizat şi aprobat scrisoarea de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional privind obţinerea unui aranjament de finanţare externă cu instituţiile financiare internaţionale şi Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

CA al băncii centrale a decis să menţină dobânda de politică monetară la 10% şi nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

"Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani se va reduce la zero, faţă de 40% în prezent, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009", se menţionează în comunicat.

CA al BNR a mai decis şi utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.

În plus, banca centrală arată că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune BNR, să asigure atingerea obiectivelor de realizare şi menţinere a stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi de stabilitate financiară.

Băncile comerciale sunt obligate să constituie rezerve minime obligatorii (RMO) la banca centrală reprezentând 40% din pasivele în valută şi 18% din cele în lei.

Analiştii intervievaţi de MEDIAFAX au previzionat menţinerea dobânzii de politică monetară la 10% şi a ratelor rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, dar doar o parte dintre aceştia au anticipat şi modificarea bazei de calcul a rezervei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că banca centrală va reduce treptat, "extrem de gradual", rezervele minime obligatorii, începând cu pasivele în valută ale băncilor, şi ar putea exclude din baza de calcul a acestora finanţările pe termen îndelungat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici