BNR menţine dobânda de politică monetară la 5,25% şi ratele rezervelor minime obligatorii

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit, de 15% pentru moneda naţională şi 20% pentru valută.

334 afișări
Imaginea articolului BNR menţine dobânda de politică monetară la 5,25% şi ratele rezervelor minime obligatorii

BNR menţine dobânda de politică monetară la 5,25% şi ratele rezervelor minime obligatorii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Totodată, banca centrală reafirmă că va urmări gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Decizia CA al BNR este în linie cu aşteptările analiştilor economici, care au apreciat că banca centrală va menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25%, precum şi nivelurile RMO, în şedinţa din 5 februarie şi pe tot parcursul acestui an.

Potrivit unor informaţii obţinute şi transmise de MEDIAFAX, banca centrală a anunţat FMI în timpul misiunii de evaluare, desfăşurată între 15-29 ianuarie, că nu va reduce în acest an rezervele obligatorii ale băncilor, la lei şi la valută, şi va menţine dobânda la 5,25% pentru următoarea perioadă.

Mai mult, membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) anticipează că la finalul anului 2014 BNR ar putea relaxa politica monetară, prin reducerea dobânzii la 4,75% în luna decembrie.

"Anul 2014 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii de politică monetară la 4,75% în decembrie 2014. Banca Naţională a României ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei până la 12% şi pe cele în valută până la 18,5% în decembrie 2014", a transmis AAFBR vineri într-un comunicat.

Consiliul de Administraţie al BNR a păstrat în şedinţa din 7 ianuarie rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei şi valută.

Anul trecut, banca centrală a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, până la minimul istoric de 5,25% pe an. La începutul lunii mai 2012, BNR a oprit însă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Totodată, CA al BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici