BNR: Subsidiarele din România ale băncilor testate de BCE au capitalizare suficientă

Subsidiarele din România ale băncilor europene care au fost supuse testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) în colaborare cu Autoritatea Bancară Europeană au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, arată Banca Naţională a României.

179 afișări
Imaginea articolului BNR: Subsidiarele din România ale băncilor testate de BCE au capitalizare suficientă

BNR: Subsidiarele din România ale băncilor testate de BCE au capitalizare suficientă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Mai mult, rezultatele exerciţiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton, prezentate recent în Raportul asupra stabilităţii financiare (având la bază un scenariu de recesiune economică severă şi o depreciere puternică a monedei naţionale în următorii trei ani), evidenţiază un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu încadrare în limitele reglementate la nivel internaţional", se arată într-un comunicat transmis de BNR.

Mai multe bănci care activează şi în România, printre care băncile elene Eurobank, Piraeus Bank şi National Bank of Greece şi cele austriece Erste, Raiffeisen şi Volksbank, au obţinut rezultate slabe la testele efectuate de BCE, inclusiv din cauza dificultăţilor întâmpinate în Europa de Est.

Eurobank, Piraeus Bank şi National Bank of Greece au picat testele realizate de BCE, în condiţiile în care evaluarea a indicat că acestea nu aveau capital suficient la finalul anului trecut, iar cele trei bănci elene ar putea lua în calcul vânzarea subsidiarelor locale pentru strângerea de capital, notează Reuters.

În ceea ce priveşte băncile austriece, Volksbank nu a reuşit să treacă de evaluarea BCE, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro, potrivit Bloomberg.

Mai mult, deşi Raiffeisen Bank International şi Erste au trecut testele, ele au obţinut rezultate care le-au poziţionat în a doua jumătate în clasamentul celor 130 de bănci europene analizate.

Băncile care nu au îndeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie să prezinte planuri de corectare a situaţiei în decurs de două săptămâni, în care să explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse în aplicare în termen de nouă luni.

Banca Centrală Europeană va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de instituţii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul să prevină producerea unor noi crize financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici