BNS propune un salariu minim de 4.600 lei în construcţii şi 3.500 lei în agricultură

Blocul Naţional Sindical propune Guvernului României ca salariul minim să crească la 4.600 de lei brut pentru domeniul construcţiilor, iar în agricultură acesta să crească la 3.500 lei brut.

377 afișări
Imaginea articolului BNS propune un salariu minim de 4.600 lei în construcţii şi 3.500 lei în agricultură

BNS atrage atenţia Guvernului că, pentru creşterea celor două salarii minime, construcţii şi agricultura, soluţia o reprezintă adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă.

„Pentru sectorul Construcţii, Guvernul a iniţiat deja un proiect de OUG pentru creşterea salariului minim din sector, în acest caz singurul aspect de clarificat este nivelul salariului minim şi data de la care acesta se aplică. În cazul sectorului Agricultură, în acest moment se impune, în regim de urgenţă, modificarea Legii 135 / 2022, având în vedere că salariul minim prevăzut de lege va fi, de la 01.10.2023, mai mic decât cel stabilit prin Hotărârea de Guvern de modificare a salariului minim la nivel naţional. În acest caz, salariul minim prevăzut de Legea 135/2022 va deveni inaplicabil, având în vedere că e mai mic decât cel stabilit ca fiind limita minimă la nivel naţional”, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor.

Aceştia susţin că aplicarea creşterii salariului minim din Construcţii la 4.500 lei ar însemna că în momentul intrării în vigoare a legii pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, salariul minim net se va reduce cu 56 lei. Pentru a păstra cel puţin valoarea netă a salariului minim din sector ar trebui ca salariul minim brut din sector să crească la cel puţin 4.600 lei.

De asemenea, pentru sectorul Agricultură, situaţia este şi mai complicată, aplicarea salariului minim naţional, respectiv 3.300 lei ar însemna pentru salariaţii din sector o reducere a salariului net de 94 lei, imediat dupa intrarea în vigoare a reformei fiscale propuse de Guvern. Pentru a atenua impactul noilor măsuri fiscale, salariul minim în Agricultură ar trebui crescut la cel puţin 3.500 lei, arată BNS.

Totodată, sindicaliştii atrag atenţia că în acest moment trebuie clarificată, din punct de vedere juridic, şi facilitatea fiscală (deducere de 200 de lei) aplicată salariului minim naţional conform OUG 168/2022.

„Iniţial, creşterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 a fost justificată ca o măsură compensatorie pentru renunţarea la facilitatea fiscală prevăzuta de OUG 168/2022, respectiv o sumă de 200 de lei se deduce din baza de calcul a impozitului şi contribuţiilor sociale pentru cei ale căror salarii de baza sunt egale cu salariul minim brut pe ţară. În acest moment, situaţia acestei facilităţi este neclară, producând efecte până la 31.12.2023. Asta însemnând că, în lipsa unui act normativ care să abroge din octombrie acest act normativ, salariul minim net va creşte de la 01.10.2023 cu 181 lei, de la 1.898 lei la 2.079 lei, urmând ca la 01.01.2023, în lipsa adoptării unui alt HG pentru modificarea salariului minim, salariul minim net va scădea cu 83 lei, de la 2.079 lei, la 1.996 lei. Majorarea salariului minim naţional de la 3.000 la 3.300 lei în condiţiile în care nu se renunţă la facilitatea de 200 de lei va aduce la buget în ultimele 3 luni ale anului venituri suplimentare de aproximativ 666 milioane lei. În cazul în care se majorează salariul minim şi se renunţă la facilitate, veniturile bugetului public vor creşte în ultimele 3 luni din 2023 cu 1,1 mld lei”, se mai spune în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici