Boc: Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv să ridice ratingul ţării

Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv să ridice ratingul de ţară al României într-un interval rezonabil, pentru a putea contracta împrumuturi la dobânzi care să permită statului o bună finanţare a economiei, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

22 afișări
Imaginea articolului Boc: Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv să ridice ratingul ţării

Boc: Guvernul şi-a stabilit ca obiectiv să ridice ratingul ţării (Imagine: Mediafax Foto)

"România are o problemă în acest moment cu ratingul de ţară, din cauză că avem un deficit de 5,2% în anul anterior, posibilităţile de finanţare sunt reduse şi foarte costisitoare. Toată lumea aşteaptă să vadă măsuri foarte clare şi ferme din partea unui Guvern stabil, pe de-o parte, şi determinat din punct de vedere economic să ia măsurile care trebuie în aceste moment.", a spus Boc.

"De aceea, obiectivul nostru este ca, într-un interval rezonabil de timp, să upgradăm ratingul de ţară, ceea ce va permite şi o finanţare mai bună a economiei şi a unor împrumuturi la nişte dobânzi care să permită statului român să se angajaze într-un asemenea domeniu", a mai precizat premierul României.

El a arătat că Guvernul are voinţa şi determinarea ca deficitul bugetar să fie menţinut în acest an la 2% din PIB, pentru "recâştigarea credibilităţii externe".

Două dintre cele trei mari agenţii de rating, Standard& Poors şi Fitch, au coborât la finele anului trecut ratingul suveran al României în categoria nerecomandat pentru investiţii.

Astfel, S&P a redus, în octombrie, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă", motivând că au crescut riscurile determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.

Ulterior, şi Fitch a redus ratingul României pentru credite pe termen lung în valută cu două trepte, la "BB plus", şi cel pentru datoriile pe termen lung în monedă locală, de la "BBB plus" la "BBB minus", cu perspectivă negativă, întrucât agenţia se temea că statul nu are capacitatea de a evita o criză severă.

Fitch a redus şi calificativul acordat României pentru datoriile în valută pe termen scurt de la "F3" la "B", şi plafonul de ţară de la "A minus" la "BBB".

Totuşi, analiştii Moody's au afirmat că agenţia de evaluare financiară va menţine ratingul României în categoria "investment grade" dacă politica fiscală nu se deteriorează "grav" şi reformele realizate înainte de intrarea în Uniunea Europeană (UE) nu sunt inversate.

Citeşte şi:

Boc: Setul de măsuri anticriză, adaptat în raport cu evoluţia economiei

Nevoia de finanţare a României va continua să fie extrem de ridicată

Fitch: Creşterea economică a României în 2009 va fi de 1%

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici