Boc: Guvernul va decide până la finele lunii aprilie în privinţa datei de adoptare a monedei euro - Mediafax

Boc: Guvernul va decide până la finele lunii aprilie în privinţa datei de adoptare a monedei euro

Guvernul va adopta o decizie până la sfârşitul lunii aprilie în ceea ce priveşte termenul de adoptare a monedei euro, în consultare cu Preşedinţia şi Banca Naţională a României, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

28 afişări

Imaginea articolului Boc: Guvernul va decide până la finele lunii aprilie în privinţa datei de adoptare a monedei euro

Boc: Guvernul va decide până la finele lunii aprilie în privinţa datei de adoptare a monedei euro (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Până la sfârşitul lunii aprilie va fi luată o decizieîn privinţa monedei euro, în consultare cu cele douăinstituţii", a spus Boc, răspunzând unei întrebări apresei pe această temă.

El a precizat că până la sfârşitul lunii aprilie va fi adoptatşi programul de convergenţă, aflat la acest moment în stadiu deproiect. Documentul va fi transmis Comisiei Europene după ce esteadoptat de Guvern.

În proiectul programului de convergenţă pentru perioada2011-2014, document obţinut de MEDIAFAX, se arată doar că Româniapoate intra în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb,"în perspectiva anilor 2013-2014", fără să se mai facă însăreferire la angajamentul asumat distinct în perioada anterioară, deadoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015.

În documentul precedent, elaborat de Guvern în primăvara anuluitrecut, se aprecia că, având în vedere necesitatea implementăriiunor reforme structurale suplimentare care să ducă la creştereaflexibilităţii economiei româneşti şi a capacităţii acesteia de aface faţă şocurilor asimetrice, moneda naţională nu va putea intraîn mecanismul ratei de schimb II (ERM-II) "mai devreme de 2012",iar pentru moneda euro era stabilit în mod distinct că va fiadoptată la 1 ianuarie 2015.

În proiectul noului program de convergenţă sunt menţinuteaceleaşi argumente de continuare a reformei, dar se estimează doarcă intrarea în ERM-II se va produce "înperspectiva anilor 2013-2014", fără nicio referire exactă lamomentul adoptării euro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
GUVERN ,
EURO ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.