Bogdan Oprea: Barroso susţine noua propunere a lui Van Rompuy de buget UE 2014-2020

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, afirmă că în cadrul negocierilor privind bugetul UE 2014-2020 propunerea de alocare a lui Herman Van Rompuy este susţinută şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

383 afișări
Imaginea articolului Bogdan Oprea: Barroso susţine noua propunere a lui Van Rompuy de buget UE 2014-2020

Bogdan Oprea: Barroso susţine noua propunere a lui Van Rompuy de buget UE 2014-2020 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Facem precizarea că această nouă propunere de construcţie a cadrului financiar multianual al Uniunii Europene este susţinută în acest moment şi de preşedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, şi de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care negociază împreună pe această formulă cu statele membre", susţine Oprea, într-un comunicat de presă transmis joi.

El adaugă că propunerea iniţială a Comisiei Europene nu mai este de actualitate din 14 noiembrie, de la momentul înaintării propunerii preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, iar în prezent negocierile se poartă raportat la această variantă de alocare a bugetului, discuţiile fiind pe marginea acesteia inclusiv la reuniunea CAG de marţi, 20 noiembrie.

De asemenea, Oprea menţionează că "este de aşteptat" ca Van Rompuy să prezinte o nouă propunere de buget "ca urmare a presiunii ţărilor contributoare nete şi a discuţiilor" care au loc joi între Van Rompuy şi Barroso pe de o parte şi şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre UE.

Această nouă propunere "ar urma să ţină cont de solicitările ţărilor contributoare de reducere a contribuţiilor proprii la bugetul Uniunii Europene, dar şi de solicitările ţărilor care pierd sume importante prin aplicarea acestei noi propuneri odată cu intrarea în vigoare a bugetului", mai evidenţiază purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Potrivit unor surse europene citate joi de MEDIAFAX, preşedintele Van Rompuy urmează să prezinte joi seara, la începutul reuniunii oficiale a Consiliului European, o nouă propunere de buget, în condiţiile în care mai toate ţările membre au obiecţii importante faţă de cea prezentată săptămâna trecută, estimată la circa 970 miliarde de euro pentru cei şapte ani de programare.

Potrivit propunerii Van Rompuy de săptămâna trecută, România ar fi pierdut aproximativ 8 miliarde de euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene, de circa 47 miliarde euro.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat şi marţi, 20 noiembrie, că propunerea Comisiei nu mai este subiect de discuţie având în vedere poziţia ţărilor donatoare care vor reduceri ale acesteia variind între 100 şi 200 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici