Brazilia deschide pentru minerit o zonă din rezervaţia naţională din AMAZON. Ce zăcământ vrea să exploateze cel mai mare stat din America de Sud

Guvernul Braziliei a decis ca o rezervaţie naturală din Amazon, de peste patru milioane de hectare, să fie deschisă pentru exploatarea minieră comercială, potrivit Reuters.

2040 afișări
Imaginea articolului Brazilia deschide pentru minerit o zonă din rezervaţia naţională din AMAZON. Ce zăcământ vrea să exploateze cel mai mare stat din America de Sud

Brazilia deschide pentru minerit o rezervaţie naţională din Amazon

Zona, care acoperă 46.000 de km pătraţi şi este localizată între statele Amapa şi Para, ar fi bogată în aur, fier şi alte minerale.

Cunoscută ca National Reserve of Copper and Associates (Renca), zona va fi desfiinţată, potrivit unei hotărâri semnate de preşedintele Michel Temer.

Temer a căutat să stimuleze activităţile economice în contextul în care economia Americii Latine iese din cea mai mare criză economică din ultimul secol.

Ministrul Energiei din Brazilia a propus, în martie, ridicarea ordinelor de protecţie pentru stimularea dezvoltării economice.

Renunţarea la statutul de zonă protejată pentru Renca nu ridică protecţiile pentru vegetaţia nativă, zonele protejate şi zonele cu băştinaşi, potrivit hotărârii.

Peste două treimi din zona Renca din statul Amapa sunt protejate pentru limitarea exploatării miniere, doar 31% fiind destinată exploatării şi explorării după ridicările ordinelor de protecţie, potrivit unui raport al Guvernului din 2010.

Guvernul a declarat că nouă zone de conservare în care se află populaţie băştinsă vor beneficia în continuare de protecţie. Activiştii susţin, însă, că zonele ar putea fi grav compromise.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici