BRICS vrea să detroneze dolarul. Cei cinci grei şi alte ţări din pieţele emergente se vor întâlni la un Summit ce vrea să slăbească dolarul şi dominaţia occidentală

Dolarul este de departe cea mai utilizată monedă în afacerile globale şi a reuşit să facă faţă provocărilor din trecut la adresa dominaţiei sale. Dargrupul BRISC, format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, i-a pus gând rău înainte de summitul ce va avea loc la Johannesburg, în Africa de Sud. La summit vor fi prezente şi alte ţări din pieţele emergente ce şi-au aratat interesul pentru o lume cu un dolar mai slab.

12806 afișări
Imaginea articolului BRICS vrea să detroneze dolarul. Cei cinci grei şi alte ţări din pieţele emergente se vor întâlni la un Summit ce vrea să slăbească dolarul şi dominaţia occidentală

BRICS vrea să detroneze dolarul. Cei cinci grei şi alte ţări din pieţele emergente se vor întâlni la un Summit ce vrea să slăbescă dolarul şi dominaţia occidentală

În pofida discuţiilor repetate privind lansarea de către ţările BRICS a propriei monede, nu au apărut propuneri concrete în perioada premergătoare summitului care va începe marţi. Cu toate acestea, economiile emergente au discutat despre extinderea comerţului în propriile monede pentru a reduce dependenţa de dolar, relatează AP.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe BRICS din iunie, Naledi Pandor din Africa de Sud a declarat că Noua Bancă de Dezvoltare va căuta alternative "la actualele monede tranzacţionate la nivel internaţional" - un eufemism pentru dolar. Pandor a stat alături de Serghei Lavrov din Rusia şi Ma Zhaoxu din China - reprezentanţi ai două ţări care sunt dornice să slăbească influenţa financiară internaţională a Americii.

Gruparea BRICS datează din 2009. Iniţial, a fost doar BRIC, un termen inventat de economistul Jim O'Neill de la Goldman Sachs pentru a se referi la economiile în creştere ale Braziliei, Rusiei, Indiei şi Chinei. Africa de Sud s-a alăturat în 2010, adăugând "S" la nume. Peste 20 de ţări - inclusiv Arabia Saudită, Iran şi Venezuela - şi-au exprimat interesul de a se alătura BRICS.

În 2015, ţările BRICS au lansat Noua Bancă de Dezvoltare - o alternativă la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Mondială, dominate de SUA şi de Europa.

"Naţiunile în curs de dezvoltare sunt nerăbdătoare să slăbească dominaţia occidentală şi să deschidă uşa către o nouă ordine mondială în care Estul are o influenţă egală, dacă nu chiar mai mare", a declarat Martin Ssempa, un activist politic ugandez care a apărat o lege adoptată anul acesta de Uganda care prevede pedeapsa cu moartea pentru anumite acte homosexuale.

Legislaţia a determinat Banca Mondială să anunţe luna aceasta că opreşte acordarea de noi împrumuturi acestei ţări din Africa de Est.

Criticii din ţările în curs de dezvoltare sunt îngrijoraţi că sanţiunile impuse Rusiei de instituţiile financiare mondiale ar putea fi aplicate în viitor şi lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici