Brokerii, după prima zi cu FP pe bursă: "Am simţit şi noi că avem o piaţă"

Lansarea acţiunilor Fondului Proprietatea la Bursă a reînviat speranţele jucătorilor, care au văzut în sfârşit "o şedinţă bursieră adevărată" în ultimii trei ani, la finalul căreia brokerii vorbesc cu bucurie despre o zi în care n-au avut timp să respire, pentru că telefoanele sunau încontinuu.

83 afișări
Imaginea articolului Brokerii, după prima zi cu FP pe bursă: "Am simţit şi noi că avem o piaţă"

Brokerii, după prima zi cu FP pe bursă: "Am simţit şi noi că avem o piaţă" (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"Nu prea am avut timp nici să respir. Putem spune că a fost o zi de tranzacţionare «adevărată», cel puţin în prima ei parte. Atmosfera de azi mi-a adus aminte de vremurile bune din 2007, dar şi de operaţiuni speciale precum oferta de vânzare de la Transgaz, în care am fost şi noi distribuitori. Au fost multe telefoane, multe tranzacţii şi multă agitaţie, aşa cum este şi normal pe o piaţă de capital dinamică", spune directorul general al Intercapital Invest, Răzvan Paşol.

Şeful Intercapital recunoaşte că evoluţia acţiunilor FP i-a depăşit aşteptările, atât în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, al volumelor de titluri transferate, cât şi al numărului de clienţi, care au tranzacţionat prin firma de borkeraj pe care o conduce.

Revitalizantă atât pentru intermediari, cât şi pentru investitori, aşa vede prima şedinţă cu acţiunile FP Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări la firmei de brokeraj NBG Securities România.

"Nu am avut timp deloc deoarece sunau telefoanele, primeam mail-uri, practic toate mijloacele de comunicaţii erau folosite la maxim. Şedinţa asta este pentru trezirea tuturor din amorţeala muribundă care a caracterizat piaţa de capital în ultima perioadă. Nu mă aştept ca acţiunile FP să aibă un volum zilnic de peste 40 milioane euro, dar undeva la minim 10 milioane euro zilnic este de aşteptat în perioada următoare", a afirmat brokerul.

Directorul de trading al UniCredit CAIB Securities, Şerban Marin, spune că ziua de marţi a dat speranţă brokerilor că piaţa va deveni mai interesantă şi atractivă, deşi volumul de muncă a fost mult peste alte şedinţe.

"N-am mai avut o zi ca asta cam de pe la începutul anului 2008. Au crescut şi volumele, este mult de muncă, însă este bine. Am simţit şi noi că avem o piaţă", a continuat el.

Încă de la prima secundă a şedinţei de marţi, investitorii s-au concentrat aproape exclusiv pe titlurile Fondul Proprietatea, iar după numai jumătate de oră îşi schimbaseră proprietarul acţiuni în valoare de peste 10 milioane de euro.

Agitaţia cea mai mare a fost cu 30 de minute înainte de debutul şedinţei, când se introduc ordine în piaţă care se execută la deschidere, a arătat Adrian Bărbulescu, director adjunct la Prime Transaction.

"Putem spunecă că prima zi a fost un succes în ceea ce priveşte listarea FP. Pe lângă avantajele evidente aduse pieţei de capital, trebuie menţionat că sistemele tehnice s-au comportat ireproşabil, în condiţiile în care aveam de-a face cu un volum mult mai mare de ordine, dar şi cu noul sistem de tranzacţionare pe conturile globale. Cred că putem folosi această dată ca o referinţă pentru piaţa de capital românească", a afirmat el.

Bărbulescu spune că a anticipat volumul de acţiuni FP tranzacţionate, însă variaţiile preţului au fost mult mai mici decât aşteptările.

"Ziua a fost mult mai agitată decât de obicei, telefoane multe, intervenţii în sistemul nostru online deoarece se mai bloca accesul ca urmare a intervenţiilor precipitate ale clienţilor. Noi nu am avut foarte multe ordine de procesat, avem oricum destule pentru care aşteptăm preţurile de la clienţi după prima zi. Mă aşteptam la un volum mai mare, la o volatilitate mai ridicată. Faptul că preţul nu a scăzut sub 0,6 lei m-a surprins oarecum", a completat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a IFB Finwest.

Deşi majoritatea brokerilor afirmă că volumul de acţiuni tranzacţionate a depăşit estimările, Bogdan Juravle, manager equity markets la KBC Securities, spune că rulajele au fost sub aşteptările firmei.

"A fost o zi bună pentru Fondul Proprietatea, deoarece preţul a fost peste aşteptările investitorilor. Totuşi, noi ne aşteptam la un volum mai mare de acţiuni tranzacţionate, mai ales pentru că a fost prima zi la bursă pentru FP", a afirmat Juravle.

Investitorii au realizat în total tranzacţii cu titluri reprezentând 2,42% din toate acţiunile FP, iar operaţiunile au cumulat 213,6 milioane lei (50,1 milioane euro). Astfel, titlurile FP au susţinut 88% din lichiditatea bursei, de 243,3 milioane lei (57 milioane euro), un nivel record pe piaţa principală.

Titlurile FP au fost tranzacţionate la preţuri care au variat între 0,602 lei/titlu şi 0,675 lei/titlu. La finalul şedinţei, aceste acţiuni erau cotate la 0,6495 lei.

Ultimele operaţiuni cu acţiuni FP pe "piaţa gri" au fost realizate în luna decembrie a anului trecut la preţuri cuprinse între 0,48 şi 0,52 lei/titlu.

(Material realizat de Ştefan Musgociu, stefan.musgociu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici