Bucureştiul ocupă locul 42 din 63 de oraşe după costul de ocupare a spaţiilor de birouri

Bucureştiul ocupă locul 42, într-un clasament realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield în 63 de oraşe din lume, în funcţie de costul de ocupare a spaţiilor de birouri din zonele centrale, în condiţiile în care anul trecut s-a plasat pe poziţia 43 din 68.

274 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul ocupă locul 42 din 63 de oraşe după costul de ocupare a spaţiilor de birouri

Bucureştiul ocupă locul 42 din 63 de oraşe după costul de ocupare a spaţiilor de birouri (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Costul anual de ocupare a spaţiilor de birouri din centrul Bucureştiului, incluzând chiria şi cheltuieli cu diverse servicii s-a menţinut la 332 de euro pe metru pătrat pe an pe parcursul anului trecut. În aceste condiţii, costul de ocupare al birourilor din Bucureşti este printre cel mai redus din Europa Centrală şi de Est, niveluri mai reduse fiind înregistrate în Bratislava- 297 euro, Zagreb - 215 euro şi Sofia - 183 euro, se arată în studiul Office Space Across the World 2012 realizat de Cushman&Wakefield.

Alte capitale din regiune, respectiv Budapesta, Praga şi Varşovia, se clasează pe poziţii superioare în top, cu valori ale costului de ocupare a spaţiilor de birouri de 360 euro/mp/an, 361 euro/mp/an, şi, respectiv, 438 euro/mp/an.

"Chiar dacă condiţiile economice s-au menţinut dificile în 2011, piaţa de birouri din Bucureşti a fost martora diminuării gradului de neocupare al spaţiilor, pe fondul unei cereri susţinute şi a lipsei ofertei noi, ceea ce a ajutat la menţinerea nivelului chiriei pe parcursul anului. Pentru 2012 este estimată creştere economică pentru România, chiar dacă avansul este redus, ceea ce va ajuta la creşterea graduală a chiriilor în Bucureşti", se arată în raport.

Potrivit autorilor studiului chiria din zona centrală din Bucureşti a rămas la nivelul de la sfârşitul anului 2010, de 18,5 euro pe metru pătrat pe lună, adică 261,18 euro pe an.

La nivel mondial, Hong Kong se menţine pe primul loc, cu un cost de 2.026 euro/mp/an, acesta fiind urmat de Londra (1.987 euro/mp/an), care a detronat Tokio, care în acest an se află pe poziţia a treia cu un cost de 1.635 euro/mp/an.

Bucureştiul ocupă totodată poziţia 28 dintr-un top realizat pe 42 de pieţe după costul de ocupare a spaţiilor de birouri în zone necentrale, cu 219 euro/mp/an. Pe acest segment, Bucureştiul este mai scump decât Budapesta (155 euro/mp/an), Bratislava (198 euro/mp/lună) şi Helsinki (210 euro/mp/lună).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici