Bursa de Valori Bucureşti, scădere de 5,88%

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) afişa după primele transferuri de marţi o scădere de 3,5%, în contextul în care bursele vest-europene au deschis ziua pe plus, iar brokerii spun că revenirea acestor pieţe i-ar putea determina pe investitorii de la BVB să intre uşor la cumpărare.

735 afișări
Imaginea articolului Bursa de Valori Bucureşti, scădere de 5,88%

Bursa de Valori Bucureşti (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Bursa şi-a accelerat declinul în prima oră a şedinţei de marţi, la 5,88%, sub influenţa revenirii burselor europene pe scădere, ordinele de vânzare ale investitorilor vizând în pricipal acţiunile SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), care au coborât în medie cu 8,15%.

Piaţa a deschis sesiunea în scădere cu 3,5%, însă presiunea la vânzare a dus preţurile din ce în ce mai jos. Astfel, la ora 11:00 toţi indicii BVB afişau pierderi mai mari.

Presiunea la vânzare a fost determinată de trecerea pe minus a burselor europene, după ce la deschidere erau în creştere, investitorii fiind atraşi de preţurile reduse ale acţiunilor după scăderile puternice din ultimele zile. Temerile privind reintrarea marilor economii ale lumii în recesiune au readus pieţele pe minus, cu scăderi de până la 3,5%.

Primele zece acţiuni de la BVB erau tranzacţionate la preţuri în scădere în medie cu 5,5%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 6,53% sub nivelul de luni.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, era în coborâre cu 6,52%.

Investitorii au tranzacţionat în prima oră acţiuni de 37,4 milioane lei (8,8 milioane euro), din care peste jumătate sunt titluri FP. Cel mai recent schimb a fost perfectat la 0,421 lei, cu 6,47% sub referinţă. Acţiunea FP a ajuns astfel la un nou minim de la listare.

Titlurile SIF aveau de asemenea scăderi puternice, cuprinse în intervalul 8,35 - 9,79%.

Corecţii semnificative afişau şi acţiunile Banca Transilvania (TLV) - 4,9% şi OMV Petrom (SNP) - 7,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici