Bursele din Asia au scăzut puternic luni după retrogradarea ratingului SUA

Bursele din Asia au scăzut luni cu 2-5%, în pofida încercărilor liderilor politici de a tempera prăbuşirea încrederii investitorilor după ce Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul Statelor Unite.

899 afișări
Imaginea articolului Bursele din Asia au scăzut puternic luni după retrogradarea ratingului SUA

Bursele asiatice au scăzut puternic după retrogradarea ratingului SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marile burse asiatice au înregistrat scăderi cuprinse între 2% şi 4%, iar piaţa din Seoul cobora la un moment dat chiar cu 7%.

Tranzacţiile futures pe acţiunile din componenţa indicelui S&P 500 al bursei de la New York au indicat deprecieri de 2,8%, anunţând o nouă săptămână de pierderi importante pe Wall Street, iar analiştii anticipează scăderi de circa 2% pe bursele europene la deschidere.

Săptămâna trecută a fost una dintre cele mai "negre" pentru marile burse ale lumii de la colapsul Lehman Brothers în ultima parte a anului 2008, pieţele fiind afectate de îngrijorarea că SUA ar putea intra în recesiune, de neîncrederea generată de aşteptările că ratingul Statelor Unite ar putea fi redus, dar şi de criza datoriilor de stat din zona euro.

Investitorii au continuat luni să caute adăpost pe active considerate sigure în perioade de criză, împingând francul elveţian şi aurul la noi maxime record faţă de dolar.

Statele G7 au promis măsuri coordonate pentru stabilizarea pieţelor, iar Banca Centrală Europeană va începe să cumpere obligaţiuni italiene şi spaniole de pe piaţa secundară pentru a împiedica efectul de contagiune a crizei datoriilor de stat.

În pofida asigurărilor date de oficialităţi, bursele au continuat să scadă luni în Asia, după ce s-au retras săptămâna trecută în cel mai abrupt ritm din octombrie 2008.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 2,2%, iar indicele MSCI Asia-Pacific, care exclude piaţa japoneză, a coborât cu 4,2%, înregistrând pe ansamblul lunii august o corecţie de peste 12%.

Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a pierdut 4%, iar piaţa din Singapore s-a retras cu aproape 5%. Indicele KOSPI de la Seoul a căzut cu până la 7,3% dar a închis cu un declin de numai 3,8%.

Traderii au arătat că atenţia investitorilor se îndreaptă către şedinţa de politică monetară de marţi a Rezervei Federale, în aşteptarea unor noi măsuri de stimulare a economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici