Bursele europene au deschis joi în urcare

Bursele europene au deschis şedinţa de joi în creştere cu 1,45%, recuperând o parte din pierderile majore din zilele anterioare, după ce eforturile de miercuri ale băncilor centrale şi guvernelor de a tempera criza financiară au calmat investitorii.

15 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au deschis joi în urcare

Bursele europene au deschis joi în urcare (Imagine: Mediafax/AFP)

La 7:17 GMT, indicele de referinţă FTSEurofirst 300 al celor mai mari companii europene se afla în urcare cu 1,45%, la 954,43 puncte.

Băncile au avut cele mai importante creşteri. Royal Bank of Scotland şi Anglo Irish Bank au câştigat 17%, iar UBS a avansat cu 5%.

Acţiunile Dexia s-au apreciat, totodată, cu 20%, după ce Franţa, Belgia şi Luxemburg au decis să acorde garanţii guvernamentale pentru toate împrumuturile obţinute de bancă, pentru a asigura lichiditate instituţiei.

Coreea de Sud şi Taiwan au redus joi dobânzile de politică monetară, alăturându-se iniţiativei de miercuri a Rezervei Federale, Băncii Centrale Europene şi băncilor naţionale din Canada, Marea Britanie, Elveţia, Suedia şi China, care au scăzut ratele de referinţă pentru a revigora pieţele financiare.

"Pieţele nu revin pe un trend ascendent, ci recuperează pierderile grele din această săptămână. Atmosfera nu s-a îmbunătăţit", a arătat un analist olandez.

Reducerile dobânzilor sunt un pas important într-o direcţie bună pentru a ajuta sistemul, însă nu vor fi de ajuns, a continuat el.

"Guvernele europene trebuie să acţioneze rapid şi decisiv", a încheiat analistul.

Bursele europene s-au prăbuşit miercuri până la minimul ultimilor cinci ani, după o şedinţă extrem de volatilă. Pieţele au recuperat o parte din pierderi după anunţul băncilor centrale privind reducerea dobânzilor, însă investitorii au continuat să vândă, anticipând recesiunea economiei globale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici