Camera de Comerţ Americană atrage atenţia asupra nivelului alarmant de măsuri contraproductive impuse de Guvern fără analize de impact şi fără transparenţă

Camera de Comerţ Americană în România( AmCham România) transmite un semnal de alarmă cu privire la degradarea accelerată a calităţii politicilor publice, reglementării şi guvernanţei în România.

320 afișări
Imaginea articolului Camera de Comerţ Americană atrage atenţia asupra nivelului alarmant de măsuri contraproductive impuse de Guvern fără analize de impact şi fără transparenţă

Camera de Comerţ Americană în România atrage atenţia asupra nivelului alarmant de măsuri contraproductive impuse de Guvern fără analize de impact şi fără transparenţă

AmCham aminteşte proiectul de OUG iniţiat de ANPC care impune amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a operatorilor economici, transferul „inexplicabil” de atribuţii de la ANAF la CNSP (Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză) sau presiuni asupra unor instituţii independente precum Consiliul Concurenţei prin impunerea unui calendar nerealist de finalizare a investigaţiilor sau a atacurilor sistematice la Banca Naţională a României.

În aceeaşi notă se încadrează şi denaturarea ritmului normal de pregătire, consultare publică şi aprobare de către Parlament a Proiectului Bugetului de Stat pentru 2019. Această abordare decuplată de practica obişnuită precum şi de calendarul de prevăzut de Legea Finanţelor Publice pentru adoptarea bugetului de stat ne privează de oportunitatea de a avea o dezbatere publică de calitate cu privire la cel mai important instrument de politică publică privind alocarea resurselor pentru anul în curs precum şi de o reflecţie de calitate cu privire la modul de alocare a resurselor publice în cadrul Parlamentului.

„Ne confruntăm cu modificări concomitente, prin ordonanţe de urgenţă a legislaţiei în multiple sectoare strategice pentru economie, într-un ritm nejustificat de alert care nu permite parcurgerea tuturor paşilor necesari pentru a asigura predictibiltatea, transparenţa şi evaluarea impactului economic şi societal al măsurilor adoptate.

O astfel de abordare a transformat Programul Naţional de Reformă într-un document desuet în stabilirea priorităţilor de reformă la nivel naţional iar rezultatele proiectelor cu Banca Mondială care vizau restructurarea mecanismelor de implementare a reformelor în cadrul funcţiei centrale a guvernului este dat uitării.

În timp ce mediul de afaceri solicită abrogarea Ordonanţei 114/2018, Guvernul anunţă noi proiecte legislative cu implicaţii pe scară largă în economie, adâncind nesiguranţa şi riscul ca România să fie vulnerabilă într-un context economic global, regional şi naţional caracterizat de tensiuni şi un ciclu economic ajuns la maturitate”, arată instituţia.

Cascada de ordonanţe de urgenţă din care lipseşte urgenţa, care deviează de la normele legale, de la abordarea europeană privind mai buna reglementare, de la cea privind impactul noilor reglementări asupra IMM sau cea privind Studiul de Impact al noilor reglementări (Regulatory Impact Assessment) este uneori agresivă, induce o lipsă de predictibilitate la nivelul economiei în ansamblul său, decredibilizează procesul de reglementare, pune sub semnul întrebării motivele din spatele acestor măsuri adoptate în ciuda semnalelor negative repetate din partea celor vizaţi, şi îndepărtează România de angajamentele asumate în cadrul structurii europene. Toate aceste evoluţii tocmai în perioada în care România beneficiază de cea mai sporită atenţie din partea statelor membre şi instituţiilor europene, cea în care deţinem Preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

AmCham Romania atrage atenţia asupra preţului mare pe care România îl plăteşte în termeni de imagine de ţară şi credibilitate în rândul investitorilor, construite în timp, cu eforturi susţinute şi foarte greu de redobândit odată pierdute.

Între timp, românii care aleg să rămână încă în ţară au început să deconteze nota de plată pentru OUG 114/2018 şi companiile renunţă la planurile de investiţii şi extindere în favoarea altor pieţe.

Solicităm revenirea la un proces de reglementare transparent şi constructiv, care să urmărească obiective de dezvoltare pe termen lung şi nu interese partizane de moment, încheie comunicatul instituţiei.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) reprezintă peste 430 de companii americane, multinationale si romanesti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici