Capital Economics: Demisia premierului poate afecta economia, însă aceasta este susţinută de consum

Demisia premierului Victor Ponta ar putea afecta creşterea economică în lipsa unei soluţii clare la situaţia politică, însă avansul puternic al consumului face puţin probabilă o încetinire mai puternică a creşterii PIB, potrivit firmei britanice de consultanţă Capital Economics.

616 afișări
Imaginea articolului Capital Economics: Demisia premierului poate afecta economia, însă aceasta este susţinută de consum

Capital Economics: Demisia premierului poate afecta economia, însă aceasta este susţinută de consum (Imagine: Shutterstock)

"Principalul mod în care demisia premierului Ponta va afecta economia este dacă temerile că ar putea aduce instabilitate politică conduc la amânarea de decizii de investiţii, din partea investitorilor locali sau a celor străini. Creşterea PIB ar putea fi afectată dacă nu este o rezolvare la această situaţie. Astfel, în contextul în care consumul pare să crească rapid, aş fi surprins să văd o încetinire puternică a avansului PIB", a declarat pentru MEDIAFAX analistul Capital Economics William Jackson.

Măsurile de creştere a salariilor şi reducere a TVA vor fi probabil continuate de către un viitor guvern, întrucât sunt considerate populiste.

Pe piaţa financiară, anunţul demisiei a avut un impact limitat pînă în prezent, a afirmat Jackson.

"Întrucât România are o poziţie a contului curent oarecum în echilibru, leul este mai puţin vulnerabil ca în trecut la intrări de capital mai reduse. De asemenea, situaţia finanţelor Guvernului este relativ sănătoasă. Nu mă aştept ca leul să se deprecieze semnificativ sau să crească puternic costurile de împrumut. Nu va exista nici un impact major asupra ratingului suveran al României", a spus el.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că îşi depune mandatul şi că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă, adăugând că este nevoie de soluţii raţionale. Ponta a spus că supărarea cetăţenilor nu trebuie să degenereze în violenţă stradală, iar de aceea demisia Guvernului este cea mai oportună soluţie.

Ulterior, Ponta a anunţat că va propune ca, până la procedurile de desemnare a unui alt guvern, ministrul Apărării, Mircea Duşă, să fie premier interimar.

Peste 25.000 de persoane au manifestat, marţi seară, în Capitală, pentru a-şi exprima revolta în legătură cu incendiul din 30 octombrie, de la Clubul Colectiv din Bucureşti şi pentru a cere demisia celor responsabili. În incendiul din Clubul Colectiv, 32 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici