Care sunt soluţiile propuse de politicienii economişti pentru ca România să nu fie lovită de valul noii crize în 2012

Reducerea numărului de angajaţi în sectorul bugetar, îngheţarea pensiilor şi a salariilor, management privat în fruntea regiilor, vânzarea acţiunilor deţinute de stat, renegocierea acordului cu FMI sunt soluţiile propuse de politicienii economişti pentru ca România să nu fie lovită de valul noii crize economice în 2012.

620 afișări
Imaginea articolului Care sunt soluţiile propuse de politicienii economişti pentru ca România să nu fie lovită de valul noii crize în 2012

Care sunt soluţiile propuse de politicienii economişti pentru ca România să nu fie lovită de valul noii crize în 2012 (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Traian Băsescu a dat semnalul că ţinta de creştere economică pentru 2012 de 3,5 - 4% nu va putea fi atinsă în 2012, în condiţiile în care economiile europene se pregătesc de noi măsuri de austeritate. "Vă sugerez să pregătiţi un buget pentru anul 2012 care să n-aibă nicio legătură cu alegerile, ci care să aibă legătură cu realitatea. Şi asta înseamnă un buget care să ia în consideraţie o creştere de 2 - 2,5%. Dar bazată pe investiţii", a fost mesajul prezidenţial pentru Guvern. Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a întărit afirmaţiile preşedintelui Băsescu subliinind, pentru gândul , că "ceea ce se întâmplă acum cu economia globală nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria omenirii".

Guvernul trebuie să trimită până pe 15 octombrie proiectul de buget în Parlament, ţintele macroeconomice fiind analizate pentru gândul de politicienii economişti care vor dezbate şi, în ultima fază, vota bugetul în Parlament. Potrivit acordului cu FMI şi Comisia Europeană, ţara noastră are prevăzut pentru 2012 un deficit de 3%, în condiţiile în care creşterea economică nu va fi cea prognozată.

Ţinta de creştere economică între 2% şi 3,5%

Preşedintele Comisiei de buget finanţe din Senat, democrat-liberalul Ovidiu Marian, susţine că ţinta de creştere economică de 3,5% pentru 2012 este sustenabilă. "Dacă Guvernul va continua politica de austeritate şi de reformare a statului, vom putea să ne atingem ţinta pentru creşterea economică de 3,5%", a declarat pentru gândul senatorul PDL.

Pe lângă afirmaţiile politice, Ovidiu Marian are şi o propunere concretă: impozitarea tututor pensiilor şi reducerea TVA , cum s-a dorit în mai 2010. "Ca să avem în continuare creştere economică eu aş reveni la ideea impozitării pensiilor şi la reducerea TVA. Atunci când am acceptat majorarea TVA nu am avut altă soluţie. Aş reveni asupra acestui lucru, aş găsi o formulă prin care să facem această impozitare pentru că altfel nu putem să dăm drumul la motorul consumului, pe care l-am omorât cu creşterea TVA", este poziţia senatorului PDL. Acesta este convins că proiectul de buget va fi adoptat până la finele acestui an, iar creşterea economică pentru 2012 va fi de 3,5%.

Partener de guvernare cu Ovidiu Marian, udemeristul Petru Lakatos, nu este la fel de optimist precum colegul său. Membru în Comisia de buget- finanţe din Camera Deputaţilor, Lakatos nu crede în ţinta de creştere economică de 3,5%. "De multe ori am spus că nu este realist bugetul, partea de venituri este supradimensionată. Cum se prezintă situaţia acum nu se poate calcula cu creştere economică de 3,5%, 2,5% este maxim, dar atunci o să spună cineva care o să spună: dacă trebuie să menţinem cifra de deficit de 3% atunci o să fie o problemă mare", a declarat pentru gândul deputatul UDMR.

Opoziţia nu dă nicio şansă creşterii economice prevăzută în acordul cu FMI şi Banca Mondială. "La fel ca şi ţinta bugetară pentru 2011, de 1,8% creştere economică, despre care noi am spus la vremea respectivă că este mult prea optimistă şi pe care Guvernul recunoaşte astăzi că nu o va atinge, sperând la un maxim de 1,5%, şi ţinta de creştere economică pentru anul 2012 care era în opinia guvernului între 3,5 - 4% a fost de la început mult prea optimistă, una realistă fluctuând între 2,5% şi maxim 3%", a precizat senatorul PNL, Dan Radu Ruşanu, membru în Comisia de buget-finanţe.

Social-democratul Viorel Ştefan, Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, este cel mai pesimist în estimarea creşterii economice pentru 2012. "Cu siguranţă ţinta de creştere economică este una optimistă. Preşedintele Traian Băsescu a somat Guvernul să proiecteze bugetul pe 2012 pe o creştere de 2,5%. Bănuiesc că preşedintele are informaţii dacă face astfel de afirmaţii. Este pentru prima dată când ceea ce spune preşedintele diferă de ceea ce spune FMI. Pentru 2012 creşterea economică va fi chiar sub nivelul de 2,5%, deoarece nu a fost identificat un motor pentru creşterea economică", a subliniat pesedistul.

Concedieri în sistemul bugetar: "Avem prea mulţi angajaţi la stat"

Primii vizaţi pentru reducerea cheltuielilor sunt cei angajaţi în sistemul bugetar. O recunosc şi politicienii, indiferent că sunt în opoziţie sau la putere. "Avem în continuare prea mulţi bugetari angajaţi în sistemul de stat", a declarat senatorul Ovidiu Marian (PDL).

Citeşte mai multe despre soluţiile propuse de politicienii economişti pentru ca România să nu fie lovită de valul noii crize în 2012 pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici