Casa de Pensii va calcula şi vira contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii

Calcularea şi virarea contribuţiilor participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor fi realizate de Casa de Pensii, în timp ce ANAF va verifica dacă angajatorii au achitat contribuţiile la asigurările sociale şi va executa firmele care nu plătesc.

2 afișări
Imaginea articolului Casa de Pensii va calcula şi vira contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii

Casa de Pensii va calcula şi vira contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) a întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea şi completarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) şi a Legii 2004/2006 privind pensiile facultative (Pilonul III).

Potrivit proiectului de act normativ, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) va calcula şi vira contribuţiilor participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

În prezent, CNPAS deţine evidenţa persoanelor asigurate conform codului numeric personal şi lista cu contribuţiile datorate la bugetul asigurările sociale de stat, partea angajatorului şi cea a angajatului.

Colectarea contribuţiilor datorate la bugetul asigurările sociale de stat revine Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), sumele încasate de către instituţie fiind evidenţiate doar la nivel de contribuabil, fără defalcare pe angajator şi angajat.

CNPAS va întocmi liste nominale de viramente, distinct, pentru fiecare fond de pensii, în care sunt înregistraţi participanţii şi valoarea contribuţiei datorate de către aceştia, urmând să fie transmise fondurilor de pensii până cel târziu în data de 20 a lunii următoare celei de depunere a declaraţiei privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat sau a declaraţiei de asigurare la sistemul public de pensii.

Totodată, CNPAS va transmite instituţiei de colectare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), situaţia, pe plătitori, a sumelor datorate cu titlu de contribuţie individuală de asigurări sociale, astfel cum au fost declarate, în vederea verificării plăţilor efectuate şi a executării, după caz, conform legii, a creanţelor bugetare.

Plata contribuţiilor pentru fondurile de pensii va fi realizată de CNPAS prin diminuarea conturilor de venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat, pe baza informaţiilor cuprinse în listele nominale de viramente, întocmite separat, pentru fiecare fond de pensii.

Virarea sumelor va avea loc lunar, până cel târziu în data de 20 ale lunii următoare celei de depunere a declaraţiei privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat sau a declaraţiei de asigurare la sistemul public de pensii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici