Câte miliarde de dolari au plătit companiile occidentale de petrol, în taxe, către Rusia de la anexarea Crimeii

Nouă companii europene şi americane de combustibili fosili au plătit în total 15,8 miliarde de dolari Rusiei sub diverse forme de taxe şi impozite de când această ţară a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, a declarat un grup de ONG-uri, citat de CNN.

1673 afișări
Imaginea articolului Câte miliarde de dolari au plătit companiile occidentale de petrol, în taxe, către Rusia de la anexarea Crimeii

Grupurile Global Witness, Greenpeace USA şi Oil Change International au folosit date de la Rystad Energy din Oslo, o firmă independentă de cercetare în domeniul energiei, pentru a calcula câţi bani au trimis statului rus companiile de petrol şi gaze cu sediul în America de Nord şi Europa. Au fost luate în considerare doar companiile cu operaţiuni de explorare şi producţie în Rusia.

Au luat în considerare redevenţele, taxele de export, bonusurile, impozitele şi taxele, şi a fost întocmită o listă cu nouă companii din aceste regiuni care au plătit cei mai mulţi bani Rusiei. Toate aceste plăţi au fost legale, iar alte companii multinaţionale din afara sectorului energetic au făcut, de asemenea, plăţi similare către statul rus.

Shell, care este înregistrată în Marea Britanie, a trimis 7,85 miliarde de dolari, cea mai mare sumă dintre companiile enumerate, au precizat grupurile într-o declaraţie. Ea a fost urmată de ExxonMobil, cu sediul în SUA (2,81 miliarde de dolari). Două companii înregistrate în Germania, Wintershall şi Wintershall DEA, care între timp au fuzionat, au plătit un total combinat de 2,86 miliarde de dolari. BP, compania multinaţională britanică de petrol şi gaze, a plătit 817 milioane de dolari, arată datele Rystad.

Datele au fost împărtăşite pe fondul criticilor potrivit cărora achiziţiile Occidentului de cărbune, petrol şi gaze ruseşti - care sunt în mare parte active deţinute de stat - au contribuit la finanţarea războiului Rusiei din Ucraina. Adăugarea impozitelor, taxelor şi redevenţelor pentru companiile care au ales să opereze în Rusia subliniază cât de mult capital au transferat companiile energetice occidentale în Rusia.

Cele trei grupuri care au compilat datele au declarat că, deşi cifra de 15,8 miliarde de dolari este substanţială, companiile identificate au fost, de asemenea, responsabile pentru alte zeci de miliarde de dolari care au ajuns la statul rus datorită participaţiilor pe care le deţin în companiile ruseşti de petrol şi gaze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici