Ce poate învăţa România de la vecini: Juncker spune că are încredere că Bulgaria, stat marcat de corupţie şi sărăcie, va livra rezultate pozitive pentru Europa

Bulgaria, o ţară despre care se spune că este cea mai săracă şi coruptă din Uniunea Europeană, are şansa să-şi îmbunătăţească imaginea odată cu preluarea preşedinţiei prin rotaţie a UE. Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene şi, mai nou, un prieten al statelor estice, crede că Bulgaria se va ridica la nivelul provocării. Această ţară, ca şi România, este sub monitorizarea specială a CE prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de un stat cu un astfel de statut este o premieră pentru UE.

704 afișări
Imaginea articolului Ce poate învăţa România de la vecini: Juncker spune că are încredere că Bulgaria, stat marcat de corupţie şi sărăcie, va livra rezultate pozitive pentru Europa

Ce poate învăţa România de la vecini: Juncker spune că are încredere că Bulgaria, stat marcat de corupţie şi sărăcie, va livra rezultate pozitive pentru Europa

România va deţine preşedinţia Consiliului UE în perioada ianuarie-iunie 2019, când ordinea europeană va fi, probabil zguduită dur de şocurile Brexitului. Guvernul bulgar, format din partidul conservator GERB al premierului Boiko Borisov şi, pentru prima dată, dintr-un grup de formaţiuni de extremă-dreapta, a marcat preluarea preşedinţiei UE prin anunţarea accelerării eforturilor de a adopta euro şi prin provocarea colegilor din UE să spună de ce n-ar vrea ca Bulgaria să intre în zona euro.

Preluarea preşedinţiei a fost marcată şi de alte evenimente. Pe 12 ianuarie, când guvernul lui Borisov găzduia o delegaţie a Comisiei Europene în palatul culturi, o clădire din era comunistă, parlamentarii au respins vetoul preşedintelui ţării dat unei noi legi anticorupţie, aceasta în numele angajamentului faţă de CE, scrie EUobserver.

În cel mai recent raport, din noiembrie, comisia a notat că lupta contra corupţiei a fost „domeniul în care s-a făcut cel mai mic progres în Bulgaria în timpul celor zece ani de MCV“.

Chiar şi asupra recent renovatului Palat Naţional al Culturii, clădire aleasă pentru un summit UE din mai 2018, planează acuzaţii de nereguli grave: fostul director ar fi delapidat fonduri europene de aproape 1,7 milioane euro destinate pregătirii preşedinţiei UE.

În urmă cu câteva zile un influent om de afaceri bulgar, Petar Hristov, a fost asasinat în plină stradă în Sofia. Omul de afaceri a ajutat la dezmembrarea unei reţele mafiote specializate în răpiri care avea legături puternice cu membri ai partidului de guvernământ GERB. Un parlamentar bulgar a făcut cândva observaţia că „alte state au o mafie, însă în Bulgaria mafia are un stat“.

Bulgaria are cel mai redus nivel al PIB per capita exprimat în standarde ale puterii de cumpărare raportat la media UE, de 49 de puncte. Spre comparaţie, în cazul României indicatorul este 58. Este de remarcat că în 2005 Bulgaria avea un PIB per capita mai mare decât al României. Ponderea persoanelor care trăiesc într-o deprivare materială severă este de peste 40% în Bulgaria (2015), de departe cel mai ridicat nivel din UE.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici