Ce se întâmplă pe piaţa valutară? Cursul leu/euro a urcat la un maxim de peste 4 ani

Cursul leu/euro anunţat miercuri de BNR a ajuns la maximul ultimilor patru ani, cu o cotaţie de 4,5512 lei, în creştere cu 0,33% faţă de sesiunea precedentă, cel mai mare nivel de la începutul anului 2017, potrivit Băncii Naţionale a României.

3905 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă pe piaţa valutară? Cursul leu/euro a urcat la un maxim de peste 4 ani

Cutremur pe piaţa bancară din România. Euro atinge maximul anului 2017

Marţi, moneda euro era cotată la 4,53 lei. Euro a debutat în ianuarie cu valoare de 4,51 lei. În luna februarie, euro a variat de la 4,48 la 4,52 lei.

Ultima oară când cursul leu/euro a depăşit pragul de 4,55 lei a fost pe 7 iunie 2013, când a atins o valoare de 4.5535.
Dolarul a crescut de asemenea cu 0,46%, urcând peste pragul de 4,31 lei/dolar. 

Miercuri, dolarul a ajuns la 4,31 lei, în creştere faţă de ziua precedentă când a fost cotat la 4,29.

Potrivit unei analize a ING Bank, publicată miercuri, apetitul de cumpărare pentru perechea valutară EUR/RON a continuat, iar perechea a găsit puţină rezistenţă chiar şi după ce s-a tranzacţionat peste nivelul maxim al zonei de echilibru a BNR, aşa cum este ea percepută.

Am observat anul acesta că guvernatorul BNR sugera că intervalul EUR/RON s-a mutat puţin mai sus de la 4,38-4,54 înainte. La cel mai recent raport asupra inflaţiei, guvernatorul a menţionat de câteva ori intervalul 4,44-4,54, fără a exprima vreo preferinţa pentru acesta, însă a subliniat şi volatilitatea redusă a EUR/RON, de cel mult 3%. Guvernatorul a spus şi că vede puţin loc (poate deloc) pentru aprecierea leului din cauza erodării competitivităţii, iar acest argument a fost întărit de un grafic prin care se arată că firmele locale au pierdut deja cota pe piaţa internă în defavoarea importurilor”, notează ING.

„Acest aspect este în contradicţie cu sondajele Comisiei Europene, care arată că poziţia competitivă a companiilor din industria prelucrătoare pe piaţa locală a atins un maxim post-criză în T1 2017 (calculat ca medie mobilă pe patru trimestre)”, mai arată finanţiştii.

„Ne aşteptăm ca EUR/RON să se tranzacţioneze în intervalul 4,49-4,54 cel puţin pe parcursul primului semestru din 2017, dar credem că astăzi am putea vedea un test important privind dispoziţia BNR de a redesena limitele de variaţie. Creşterile salariale recente, mai ales ale venitului minim, decuplate de câştigurile de productivitate, au adus riscuri pe zona competitivităţii. Astfel, BNR ar putea fi înclinată să mute zona de echilibru mai sus, poate către 4,5-4,6, într-o tentativă de a susţine gradual creşterea economică. Acest scenariu ar putea fi testat astăzi”, se arată în raportul ING.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici