Ce spun cifrele. Care este câştigul economic al României în urma vizitei în SUA a preşedintelui Klaus Iohannis

O economie de 200 de miliarde de dolari precum cea a României începe să conteze chiar şi pentru o putere colosală de 18.000 de miliarde de dolari precum Statele Unite, scrie Ziarul Financiar.

1516 afișări
Imaginea articolului Ce spun cifrele. Care este câştigul economic al României în urma vizitei în SUA a preşedintelui Klaus Iohannis

Ce spun cifrele? Care este câştigul economic al României în urma vizitei în SUA a preşedintelui Klaus Iohannis

„Interesul economic al Sta­te­lor Unite pentru România este foarte scăzut. Interesul po­litic este puternic. Iar a­cest ultim aspect înseamnă foarte mult. Şi, cu timpul, acest interes «politic» îl va influenţa şi pe cel eco­nomic“, comentează Aurelian Dochia, analist economic.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut săptămâna trecută o vizită în SUA care a surprins pentru că nu a fost anunţată şi pentru că semnificaţia ei trece dincolo de o curtoazie oarecare.

Preşedintele va merge în urmă­toarele două săptămâni în Germania şi Franţa, iar semnificaţia acestor vizite atât de rapide în prin­ci­palele state ale lumii scapă deocamdată. Care este beneficiul României, în pri­mul rând economic, de pe urma lor?

„Cred că este prematur să vorbim despre un «câştig economic». Câştigul este în primul rând politic. Dar un câştig politic aduce mereu, cu vremea, şi un câştig economic“, spune econo­mistul Aurelian Dochia.

Economistul Dragoş Cabat este de un scepticism aproape de catastrofă. El crede că Trump nici nu ştie unde este România pe hartă, aşa cum nu ştie unde este Qatarul, stat din Orient în care SUA au o puternică bază militară, ţară menţionată în conferinţa de presă comună Trump – Jonannis şi izolată pentru „susţinerea terorismului:“ „Cel mai probabil vizita a fost cerută de Departamentul de Stat al SUA, de asta nu a ştiut nimeni despre ea. Trump avea nevoie să spună ceva şi a găsit mo­mentul să o facă în conferinţa comună cu dl preşedinte Iohannis. Pentru preşedintele Iohannis este o lovitură de imagine. Dar nu înseamnă nimic din punct de vedere economic. Economic vizita nu are nicio relevanţă“.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici