Statul ar putea să preia acţiunile IMM pe care le împrumută cu fonduri europene

Statul ar putea să devină actionar la IMM-urile care accesează fondurile europene şi nu mai pot derula proiectele, dacă Guvernul va aproba un memorandum în acest sens, a declarat, marţi, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene.

218 afișări
Imaginea articolului Statul ar putea să preia acţiunile IMM pe care le împrumută cu fonduri europene

Statul ar putea să preia acţiunile IMM pe care le împrumută cu fonduri europene

“Analizăm să introducem un nou instrument financiar în sprijinul mediului de afaceri, în special pentru IMM-uri. Se numeşte micromezanin şi este aplicat în Germania. Facem acest lucru fiindcă dorim să venim cu soluţii pentru mediul de afaceri, astfel încât firmele să reziste. Micromezanin, ca instrument structural pe fonduri europene, pe Fondul Social European (FSE), înseamnă că statul poate face o creditare de până la 50.000 de euro, pe o perioadă de până la cinci ani pentru un IMM. Dacă în această perioadă de cinci ani nu se poate restitui de către societate creditul, el se transformă în aport la capitalul social. Statul român va deveni astfel actionar la firma respectivă, deoarece fondurile sunt nerambursabile pentru statul membru”, a precizat Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene.

De exemplu, dacă o persoană are o întreprindere de economie socială şi doreşte să o extindă pentru că a primit finanţare în 2007/2013, poate lua un credit cu dobândă subvenţionată, finanţată din FSE, iar la finalizarea creditului, dacă nu îl poate rambursa, intermediarul financiar, adică statul, poate intra în acţionariat, au explicat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Instrumentul se va derula prin intermediari financiari selectaţi din piaţă, fie bănci, fie instituţii financiare non bancare.

Rovana Plumb explică care este scopul introducerii noului instrument financiar: “Vrem să sprijinim firmele, nu să le băgăm în faliment după accesarea unui credit, astfel încât pe baza unui plan de dezvoltare, de restructurare ele să poată să se redreseze. Altfel se crează şomaj. În prezent, suntem în analiză, urmează să facem memorandum şi să-l prezentăm în şedinţă de guvern. În momentul de faţă facem un studiu de impact”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici