CE suspectează proiectul NetCity de nerespectarea Legii concurenţei

Comisia Europeană (CE) este foarte preocupată de proiectul NetCity, pentru că acesta pare să încalce Legea concurenţei şi unele reglementări UE, a declarat, joi, la Bucureşti, comisarul european pentru societatea informaţională şi mass-media, Viviane Reding.

24 afișări
Imaginea articolului CE suspectează proiectul NetCity de nerespectarea Legii concurenţei

CE suspectează proiectul NetCity de nerespectarea Legii concurenţei

"Avem anumite îndoieli dacă nu cumva acest proiect - deşi nu ne-am documentat foarte bine, ci doar de departe - nu constituie o încălcare a Legii privind protecţia concurenţei. Comisia Europeană va cerceta în detaliu acest proiect NetCity, pentru că este posibil să nu se fi respectat toate reglementările europene", a susţinut Viviane Reding.

Comisarul european pentru societatea informaţională a spus că, în cazul în care se va intenta un proces în legătură cu acest proiect, procesul nu va fi îndreptat împotriva Primăriei Bucureştiului, ci împotriva României.

În plus, Reding a subliniat că CE nu deţine informaţii precise referitoare la acest proiect.

Ea a menţionat că UE nu poate accepta noi monopoluri pe piaţa IT, prin care se fac discriminări asupra concurenţei.

Problema proiectului NetCity a fost ridicată, în cadrul dezbaterii organizate de comsiile pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei ale Parlamentului român la care a participat Viviane Reding, de către deputatul independent Liviu Nistoran, care a calificat acest proiect drept o investiţie ineficientă, care nu este agreată de operatorii de Internet din România şi ale cărei consecinţe vor fi preţuri mult mai mari pentru consumatorii finali.

Consilierii municipali au aprobat, în urmă cu o săptămână, contractul de concesiune a lucrărilor publice pentru reţeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei pentru telecomunicaţii - NetCity, un proiect în valoare de 202 milioane de euro.

Realizarea reţelei metropolitane de fibră optică necesită investiţii estimate la 202 milioane euro, suportate în întregime de firma care a câştigat licitaţia, respectiv UTI Systems.

La licitaţia organizată de municipalitate în luna august 2007 s-a prezentat doar un singur ofertant din cele 24 de firme care au cumpărat caietele de sarcini. Câştigătorul licitaţiei - singurul ofertant participant, respectiv UTI Systems, împreună cu subcontractorii Ericsson România, Alcatel Lucent şi Neotel - a fost desemnat la sfârşitul lunii august.

La licitaţia de atribuire a contractului de concesionare de lucrări publice a fost permisă participarea doar a firmelor cu o cifră medie de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 45 de milioane de euro şi cu experienţă în execuţia lucrărilor de construcţii de cel puţin trei ani.

UTI Systems este firma care a câştigat licitaţia şi pentru sistemul de ticketing al RATB şi Metrorex.

De asemenea, câştigătorul proiectului se va ocupa - pe lângă administrarea reţelelor de telecomunicaţii cu fibră optică din Bucureşti - şi de elaborarea sistemului de management al traficului, managementul dezastrelor sau managementul informaţional din cadrul municipalităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici