Cei mai mari pierzători ai anului: Oamenii de afaceri care au făcut investiţii neprofitabile în 2012

Anul 2012 a adus creşteri pentru cei mai importanţi indici bursieri, însă o serie de nume sonore din businessul global au suferit pierderi substanţiale în pofida atmosferei pozitive din pieţe.

1560 afișări
Imaginea articolului Cei mai mari pierzători ai anului: Oamenii de afaceri care au făcut investiţii neprofitabile în 2012

Cei mai mari pierzători ai anului: Oamenii de afaceri care au făcut investiţii neprofitabile în 2012 (Imagine: Shutterstock)

În luna mai, după listarea Facebook la bursa de la New York, participaţia lui Mark Zuckerberg la companie avea o valoare de aproape 19 miliarde de dolari, potrivit unui material The Guardian.

În prezent, acţiunile lui Zuckerberg la Facebook valorează cu 5 miliarde de dolari mai puţin, pentru mulţi investitori fiind încă neclar de unde va scoate compania profituri pentru a justifica o valoare de piaţă atât de mare.

Un semnal important este şi decizia multor acţionari vechi, angajaţi şi executivi Facebook de a vinde acţiunile pe parcursul acestui an.

Miliardarul mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a făcut în acest an investiţii neprofitabile în Europa.

Slim deţine America Movil, cea mai mare companie de telecomunicaţii din America Latină, şi vrea să-şi diversifice portofoliul prin preluarea de active în Europa la preţuri de criză.

Participaţiile preluate în acest an de America Movil la Telekom Austria şi KPN (Olanda) s-au depreciat însă cu aproximativ 2 miliarde euro, debutul magnatului sud-american pe piaţa europeană fiind marcat astfel de pierderi masive.

Slim a cumpărat 23% din Telekom Austria şi 28% din KPN, valoarea totală a achiziţiilor fiind de aproximativ 4 miliarde de dolari. Acţiunile companiei austriece au coborât însă cu 42% după intrarea America Movil, în timp ce KPN a pierdut 46% din valoare.

Averea lui Carlos Slim a scăzut astfel la puţin peste 70 miliarde de dolari.

Un alt nume sonor care intră pe lista celor mai mari pierzători din acest an este Nathaniel Rothschild.

Investitorul încearcă să facă avere prin investiţii în industria resurselor naturale şi a început anul cu o "zestre" de 1 miliard de lire sterline, potrivit Sunday Times RIch List.

Rothschild este unul dintre cei mai importanţi acţionari ai companiei miniere Bumi şi ai producătorului de componente electrice Volex. Acţiunile Bumi au scăzut cu 70% în acest an, iar Volex a pierdut 75% din valoare. Nici investiţiile lui Rothschild în industria petrolieră nu au avut o evoluţie pozitivă, titlurile grupului Genel coborând cu 6%.

Astfel, previziunile că Nathaniel va devenit "cel mai bogat Rothschild" par puţin optimiste, notează The Guardian.

Între timp, indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a crescut în acest an cu 15%, potrivit Bloomberg.

În SUA, indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York a avansat cu aproximativ 10% în 2012. Indicele Asia-Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 13%, iar indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a crescut cu aproximativ 20%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici