Cele mai apreciate calităţi ale unui manager de marketing - ce aptitudini îţi sunt de folos într-unul dintre cele mai competitive domenii (P)

Te pasionează marketingul şi ţi-ar plăcea să-ţi clădeşti o carieră în acest domeniu, însă nu ştii dacă eşti potrivit? Fiecare meserie vine cu provocările ei, dar şi cu un profil al candidatului ideal, care te ajută să îţi dai seama dacă te pliezi pe cerinţele industriei. Din fericire, există mai multe poziţii către care poţi să te îndrepţi, atât din punct de vedere ierarhic - de management sau de execuţie, cât şi din perspectiva sarcinilor. Însă, toate au la bază dinamismul şi creativitatea specifice domeniului.

272 afișări
Imaginea articolului Cele mai apreciate calităţi ale unui manager de marketing - ce aptitudini îţi sunt de folos într-unul dintre cele mai competitive domenii (P)

Dacă te simţi suficient de motivat încât să începi o carieră în marketing şi să ajungi într-o poziţie de management, este necesar să ai în vedere următoarele aptitudini care îţi sunt necesare pentru a reuşi la nivel profesional:

Aptitudini de comunicare şi colaborare cu alte departamente

Când alegi să îţi desfăşori activitatea pe o poziţie de management în marketing, este esenţial să comunici eficient cu cei din subordinea ta, cât şi cu ceilalţi colaboratori implicaţi în proiectele tale, care pot fi interni, sau externi, cum ar fi o agentie Google Ads, una de PR sau o agenţie de producţie publicitară. Această aptitudine este necesară pentru că este important ca mesajele tale să fie transmise clar, pentru a obţine rezultatele dorite. De asemenea, capacitatea de colaborare ajută la crearea de relaţii armonioase cu cei din subordine şi la un mediu de lucru plăcut, necesar pentru atingerea performanţei şi motivarea angajaţilor.

O gândire critică şi capacitate de rezolvare a problemelor

Marketingul este un domeniu dinamic, în care lucrurile se schimbă constant şi este necesar să iei decizii rapide atunci când apar probleme. Pentru asta, ai nevoie de o gândire critică, datorită căreia vei putea să priveşti situaţia din mai multe perspective, astfel încât să iei cea mai bună decizie pentru clienţii tăi, dar şi pentru compania în care lucrezi.

O dorinţă de a evolua constant

Evoluţia vine prin învăţarea continuă şi dorinţa de a fi la curent cu cele mai noi trenduri din industria ta, astfel încât să inovezi şi să ieşi în lume cu performanţele obţinute. În calitate de manager de marketing, trebuie să cunoşti cum funcţionează fiecare instrument de marketing, precum Google Analytics 4 (GA4), MailChimp, HubSpot, Wix, Siteguru, Hootsuite, etc. şi cum te ajută acestea să-ţi atingi obiectivele. Cu cât ai mai multe cunoştinţe, cu atât vei putea lua decizii mai bune pentru clienţii tăi.

Abilităţi de organizare şi planificare

Aceste abilităţi sunt necesare atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală, pentru că fără ele nu poţi avea parte de disciplină. Întorcându-ne la viaţa profesională, în general, un manager de marketing are pe mână mai multe proiecte pe care trebuie să le managerieze în acelaşi timp. De aceea, pentru a face faţă schimbărilor de ultimul minut, este importantă organizarea şi planificarea în avans a proiectelor.

O bună cunoaştere a procesului de vânzări şi a nevoilor clientului

Pentru o bună cunoaştere a procesului de vânzări, care constă în mai multe etape: prospecţia, pregătirea, evaluarea nevoilor, prezentarea, tratarea obiecţiilor, finalizarea şi urmărirea rezultatelor, este nevoie să înţelegi foarte bine publicul tău ţintă. Ideal este să-ţi faci un profil de buyer persona, care te va ghida în atingerea obiectivelor stabilite în strategia de marketing. Dincolo de procesul de vânzări, trebuie să fii în permanenţă la curent cu nevoile clientului şi să ţii cont de ele, dar în aşa fel încât să fie în avantajul ambelor părţi.

Adaptabilitate

Una dintre cele mai importante aptitudini pe care este necesar să le ai pe un post de conducere, indiferent de domeniu, este adaptabilitatea. Mai exact, capacitatea de a te plia uşor pe noi situaţii, trenduri la nivel global. În acest fel, poţi fi sigur că ai o bună viziune a felului în care evoluează piaţa, astfel încât să acţionezi la timp şi tu.

Acestea sunt doar câteva din aptitudinile pe care este ideal să le bifezi atunci când vrei să ocupi un post de conducere în domeniul marketingului. Din fericire, cât timp eşti deschis la noutate, îţi doreşti să evoluezi şi înveţi din greşeli, unele abilităţi se pot dezvolta şi îmbunătăţi pe parcurs, astfel încât să ajungi un manager de marketing de succes.

Sursa foto: Freepik

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici