CFR vrea să obţină 50 mil.lei din eficientizarea activităţii de patrimoniu şi vânzarea de fier vechi

CFR SA vrea să obţină în acest an venituri suplimentare de peste 50 de milioane de lei în urma eficientizării activităţii de patrimoniu şi valorificării deşeurilor feroase, a anunţat vineri administratorul reţelei feroviare.

300 afișări
Imaginea articolului CFR vrea să obţină 50 mil.lei din eficientizarea activităţii de patrimoniu şi vânzarea de fier vechi

CFR vrea să obţină 50 mil.lei din eficientizarea activităţii de patrimoniu şi vânzarea de fier vechi (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Principalele măsuri operaţionale care vor fi implemetate la nivel naţional, în perioada imediat următoare, vizează eficientizarea activităţii comerciale prin reanalizarea actualelor tarife percepute pentru închirierea spaţiilor şi a terenurilor din patrimoniul privat al companiei, precum şi prin utilizarea unui mecanism mai eficient de stabilire a preţurilor pentru locaţiile încă neînchiriate. De asemenea, compania va demara şi procedurile de valorificare a fierului vechi şi a materialelor mărunte de cale, procedură care se va desfăşura etapizat prin Bursa Română de Mărfuri, în următoarele 4-5 luni", se arată într-un comunicat al companiei de stat.

Măsurile vor duce la încasarea unor venituri estimate pentru anul în curs la peste 50 de milioane de lei.

Compania arată, de asemenea, că directorul general al CFR SA, Dimitrios Sophocleous, va analiza în paralel, împreună cu reprezentanţii sucursalelor feroviare, mai multe oportunităţi de utilizare a activelor companiei şi de valorificare a forţei de muncă.

Săptămâna trecută, Sophocleous a declarat pentru MEDIAFAX că va reevalua personalul companiei, care se ridică la aproape 28.000 de angajaţi şi pe care îl consideră ridicat raportat la dimensiunea reţelei, urmând ca o decizie de reorganizare să fie luată după discuţii cu sindicatele şi autorităţile.

Compania administrează aproximativ 15.000 de km de cale ferată şi are în jur de 23.000 de angajaţi, la care se adaugă aproape 5.000 din filiale.

Sophocleous a subliniat că infrastructura feroviară nu a fost avantajată din punct de vedere al investiţiilor, o mare parte nefiind modernizată sau automatizată. În aceste condiţii, investiţiile companiei vor include proiecte de mecanizare şi automatizare.

Compania îşi propune pentru acest an să realizeze investiţii de peste 3 miliarde lei, susţinute în principal de fonduri europene nerambursabile. Anul trecut, suma alocată investiţiilor a fost de 1,8 miliarde lei.

Veniturile companiei s-au plasat anul trecut la 4,09 miliarde lei, iar cheltuielile la 3,02 miliarde lei, rezultând un profit de 1,07 miliarde lei, potrivit rezultatelor preliminare comunicate de Sophocleous. El a precizat însă că profitul este doar contabil, în condiţiile în care în rezultatele companiei au fost influenţate pozitiv de subvenţii pentru mentenanţă acordate de stat, precum şi de ştergerea unor datorii la furnizorii de electricitate.

În fapt, din punct de vedere operaţional compania este pe minus, a precizat Sophocleous, targetul fixat în acest an fiind de break-even, în condiţiile unui buget cu venituri şi cheltuieli proiectate la 4,45 miliarde lei.

Comparativ, în 2011 compania a raportat la Ministerul de Finanţe venituri de 4,07 miliarde lei şi o pierdere de 708,4 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici