China a raportat, în februarie, cel mai mare deficit comercial lunar din ultimii trei ani

China a raportat, în mod neaşteptat, în februarie, primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani în condiţiile în care importurile au crescut mai mult decât era aşteptat, creşterea fiind generată de mărfuri precum minereu de fier, cupru, ţiţei brut şi cărbune, scrie Reuters.

1152 afișări
Imaginea articolului China a raportat, în februarie, cel mai mare deficit comercial lunar din ultimii trei ani

China a raportat, în februarie, cel mai mare deficit comercial lunar din ultimii trei ani

Importurile Chinei au crescut cu 38,1% faţă de anul anterior, cea mai mare creştere din februarie 2012, potrivit datelor publicate miercuri, în timp ce exporturile au scăzut cu 1,3%.

Astfel, deficitul a ajuns la 9,15 miliarde de dolari pentru luna februarie, potrivit autorităţilor din China.

Majoritatea analiştilor consideră că deficitul este generat de diferenţele cauzate de sărbătorile de Anului Nou, preiodă în care mai multe afaceri s-au închis pentru cel puţin o săptămână, iar producţia fabricilor şi a operaţiunile portuare au fost afectate.

„Toate deficitele înregistrate din 2005 au fost fie în luna Noului An Lunar sau în una dintre lunile în apropierea lunii Noului An Lunar”, a transmis Tim Condon, economistul-şef al ING.

Potrivit datelor din ianuarie şi februarie, comerţul a crescut cu 13,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ceea ce evidenţiază îmbunătăţirea cererii interne şi externe. Mai mult, activitatea fabricilor evidenţiază faptul că producţia şi comenzile cresc în mod accelerat.

Deficitul anunţat vine în contextul în care preşedintele Donald Trump şi-a concentrat discursul pe surplusul comercial al Chinei în raport cu Statele Unite.

Surplusul cu Statele Unite a scăzut în februarie şi a ajuns la 10,42 miliarde de dolari, cea mai mică rată din februarie 2014. Exporturile Chinei în Statele Unite au scăzut cu 4,2%, în timp ce importurile din Statele Unite au crescut cu 38%.

Majoritatea importurilor de mărfuri au crescut ca volum în februarie faţă de anul precent, dar s-au micşorat în ianuarie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici