China ar putea investi în fondul destinat ţărilor cu probleme din zona euro

China este gata să participe la viitoare măsuri de stabilizare a zonei euro şi va lua în considerare posibilitatea de a investi în fondul de urgenţă de 440 de miliarde de euro înfiinţat de ţările din uniunea monetară, a declarat viceguvernatorul Băncii Chinei, Yi Gang.

22 afișări
Imaginea articolului China ar putea investi în fondul destinat ţărilor cu probleme din zona euro

China ar putea investi în fondul de 440 miliarde de euro destinat ţărilor cu probleme din zona euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"China este un investitor stabil pe pieţele financiare europene şi sunt sigur că dacă va fi nevoie de fondul de urgenţă sau de mecanismul de stabilizare, am dori să participăm activ", a spus Yi, într-o conferinţă de presă organizată la Londra de o delegaţie chineză aflată într-o serie de vizite în mai multe state europene.

Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, cu fonduri de 440 de miliarde de euro, este destinată sprijinirii ţărilor îndatorate din zona euro şi se poate finanţa de pe pieţele internaţionale.

Fondul de 440 de miliarde de euro face parte dintr-un program de 750 de miliarde de euro, care include o facilitate de 60 de miliarde de euro destinată ţărilor Uniunii Europene din afara zonei euro care au probleme cu echilibrarea balanţei de plăţi şi o contribuţie de 250 de miliarde de euro a Fondului Monetar Internaţional.

Recentele angajamente ale Chinei de a cumpăra obligaţiuni emise de Spania şi Portugalia au ajutat deja la stabilizarea pieţelor financiare şi a euro, notează Reuters.

Asistenţa chineză ar trebui văzută ca un proces pe termen mai lung, impus parţial de propria necesitate de a-şi diversifica investiţiile, dar şi de încrederea în viabilitatea monedei europene.

În prezent, aproximativ un sfert din rezervele valutare de 2.850 de miliarde de dolari ale Chinei sunt plasate în euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici