China este pregătită să cumpere datorii ale Spaniei de circa şase miliarde euro

China este pregătită să cumpere datorii ale Spaniei în valoare de circa şase miliarde de euro, potrivit unor surse guvernamentale citate de publicaţia El Pais, informaţia fiind primită cu scepticism de către pieţe şi cu tăcere de către oficialii ambelor ţări.

20 afișări
Imaginea articolului China este pregătită să cumpere datorii ale Spaniei de circa şase miliarde euro

China este pregătită să cumpere datorii ale Spaniei de circa şase miliarde euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Este pentru prima oară când este menţionată suma pe care China intenţionează să o aloce Spaniei, care ar fi egală cu fondurile cumulate care ar fi cheltuite pentru datorii ale Greciei şi Portugaliei.

Oficiali spanioli şi chinezi nu au confirmat suma şi nici momentul sau tipul datoriilor publice spaniole pe care China ar intenţiona să le cumpere.

Vicepremierul chinez Li Keqiang, aflat într-un turneu european, a reafirmat, miercuri, la Madrid, angajamentul autorităţilor de la Beijing de a cumpăra obligaţiuni spaniole, dar nu a prezentat alte detalii.

Spreadul obligaţiunilor spaniole pe termen de zece ani faţă de cele germane a crescut nesemnificativ joi, la ora 11:53 GMT, fiind de 2,43 puncte procentuale.

"La nivel general, şase miliarde de euro ar fi o picătură într-un ocean pentru China. Lipsa de reacţie a pieţelor de obligaţiuni reflectă reticenţa investitorilor de a lua în serios informaţia", a declarat Jo Tomkins, analist la compania 4Cast.

Suma de şase miliarde de euro ar acoperi doar o mică parte a emisiunilor de obligaţiuni programate pentru acest an.

Spania intenţionează să emită în 2011 obligaţiuni pe termen mediu şi lung de 47,2 miliarde de euro, urmând ca până la sfârşitul acestui an să fie în circulaţie, în total, titluri în valoare de 540,8 miliarde de euro, reprezentând 54% din PIB, a anunţat guvernul în decembrie.

Publicaţia franceză La Tribune a relatat, miercuri, că statul chinez deţinea la sfârşitul lunii iunie a anului trecut 7,3% din datoria totală de 8.861 miliarde de euro a zonei euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici