China exclude produse Apple, inclusiv iPad, de pe lista achiziţiilor din bani publici

China a exclus tabletele şi laptopurile produse de compania Apple de pe lista de produse care pot fi cumpărate din bani publici, invocând probleme în ceea ce priveşte siguranţa sistemelor acestor echipamente, au declarat oficiali guvernamentali.

124 afișări
Imaginea articolului China exclude produse Apple, inclusiv iPad, de pe lista achiziţiilor din bani publici

China exclude produse Apple, inclusiv iPad, de pe lista achiziţiilor din bani publici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zece produse ale companiei Apple, printre care şi iPad, iPad Mini, MacBook Air şi MacBook Pro, au fost excluse de pe lista finală de achiziţii întocmită de guvernul chinez în luna iulie, au spus oficiali, care au cerut să-şi păstreze anonimatul, dat fiind că informaţia nu este încă publică, scrie Bloomberg.

Echipamentele se regăseau pe lista realizată în luna iunie de către Ministerul de Finanţe şi Comisia Naţională pentru Reformă şi Dezvoltare, au arătat sursele citate.

Apple intră, astfel, în rândul companiilor care au fost excluse de autorităţile chineze de pe lista de achiziţii a guvernului, accentuând tensiunile dintre SUA şi China privind acuzaţiile de spionaj.

Agenţia de achiziţii a cerut guvernului să nu mai cumpere programe antivirus de la firmele Symantec şi Kaspersky Lab. De asemenea, guvernul a renunţat la achiziţionarea unor sisteme de operare produse de compania Microsoft. Pe liste se mai regăsesc şi produse ale Dell şi Hewlett-Packard, au declarat oficialii.

Neîncrederea în companiile străine vine ca urmare a dezvăluirilor făcute anul trecut de Edward Snowden, în legătură cu un program de spionaj dezvoltat de Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite, precum şi a punerii sub acuzare, în SUA, a cinci ofiţeri chinezi, pentru furt de secrete ale unor companii.

Aceste acţiuni ale guvernului chinez ar putea accentua tensiunea dintre SUA şi China, relaţiile dintre cele doua ţări fiind oricum încordate din cauza disputelor teritoriale dintre China şi aliaţii SUA, Japonia şi Filipine, şi a competiţiei economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici