China va crea un vehicul de investiţii de 300 miliarde de dolari, pentru SUA şi Europa

Banca centrală din China intenţionează să înfiinţeze un vehicul de investiţii de 300 de miliarde de dolari care va opera două fonduri, unul pentru Statele Unite şi un altul pentru Europa, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

740 afișări
Imaginea articolului China va crea un vehicul de investiţii de 300 miliarde de dolari, pentru SUA şi Europa

China va crea un vehicul de investiţii de 300 miliarde de dolari, pentru SUA şi Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul vehicul are rolul să îmbunătăţească utilizarea rezervelor valutare ale Chinei, cele mai mari din lume. Planul de înfiinţare a acestui vehicul de investiţii exista de dinaintea declanşării crizei datoriilor suverane din Europa.

Obiectivul este efectuarea unor investiţii mai agresive în străinătate, care să aducă profituri mai mari, a spus sursa. Informaţia a fost confirmată de o a doua sursă, independentă.

Vehiculul de investiţii va fi afiliat Administraţiei de stat pentru valută, departament al băncii centrale însărcinat cu managementul zilnic al rezervelor valutare de 3.200 de miliarde de dolari ale Chinei.

Unul dintre fonduri se va numi Hua Mei, sau China-SUA, iar celălalt Hua Ou, sau China-Europa.

Reprezentanţii băncii centrale chineze nu au fost disponibili pentru comentarii.

Liderii chinezi au declarat recent că vor căuta investiţii în economia reală din Statele Unite şi Europa, în afară de plasamentele în obligaţiuni guvernamentale.

Euro s-a apreciat cu 0,6% în urma informaţiilor, iar ulterior a fost tranzacţionat în creştere cu 0,4%, la 1,3405 dolari pe unitate.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 este în creştere cu circa 1%, susţinut atât de acordul liderilor din Uniunea Europeană referitor la integrarea bugetară cât şi de informaţia din China privind vehiculul de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici