Chiria spaţiilor de retail stradale din centrul Capitalei se stabilizează

Chiria spaţiilor comerciale stradale din centrul Bucureştiului se va stabiliza în prima jumătate a anului, iar în zonele semicentrale se vor înregistra scăderi ale costului de închiriere şi creşterea gradului de disponibilitate, ca urmare a mutării chiriaşilor în mall-uri, potrivit DTZ Echinox.

27 afișări
Imaginea articolului Chiria spaţiilor de retail stradale din centrul Capitalei se stabilizează

Chiria spaţiilor de retail stradale din centrul Capitalei se stabilizează (Imagine: Laszlo Raduly - Mediafax Foto)

"Retailul stradal se află în prezent într-o perioadă de stagnare, după ce în prima jumatate a anului 2008 creşterile au fost în medie de 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2007. Stabilizarea s-a produs în a doua jumătate a anului trecut, pe măsură ce criza economică internaţională s-a făcut simţită şi la noi. În topul celor mai scumpe zone din Bucureşti se situează centrul Capitalei cu accent pe bulevardul Magheru, urmat de Calea Victoriei, înregistrându-se în 2008 chirii între 120-150 euro/metru pătrat pe lună", se arată într-un comunicat al companiei de servicii imobiliare.

Potrivit analiştilor DTZ, în actualul context economic când principalii consumatori de spaţii comerciale stradale - operatorii bancari, farmaciile şi cazinourile - îşi revizuiesc strategia de dezvoltare, unii dintre ei chiar stopând-o, cererea pentru astfel de spaţii va stagna şi chiar se va reduce pentru spaţiile situate în locaţii fără trafic pietonal consistent. În schimb, pentru spaţiile stradale cu un vad comercial ridicat DTZ estimează menţinerea cererii.

"Pentru prima jumătate a lui 2009 ne aşteptăm ca nivelul chiriilor pentru spaţiile stradale interesante să se menţină constant, în timp ce pentru zonele semicentrale, cu trafic pietonal redus, estimăm o creştere a gradului de disponibilitate şi implicit o scădere a chiriilor", se menţionează în comunicat.

Potrivit DTZ, în ultimul an retailerii au început să părăsească spaţiile stradale din cartiere în favoarea mall-urilor, fenomen care s-a remarcat şi la nivelul operatorilor din domeniul electrocasnicelor, care au trecut printr-un proces extensiv de dezvoltare a reţelei, proces iniţiat când spaţiile comerciale din mall-uri nu erau o opţiune comună.

"Cauzele acestui fenomen sunt multiple. Pe de o parte, spaţiile stradale sunt limitate ca şi suprafaţă şi nu mai răspund întotdeauna exigenţelor conceptului de retail modern pe care l-au abordat chiriaşii lor în ultima vreme. Mall-urile sunt o alternativă atrăgătoare pentru multe lanţuri de magazine care s-au extins în trecut prin spaţii stradale, deoarece oferă suprafeţe mai mari, flexibilitate în configurarea acestora, trafic sporit şi marketing integrat", se mai arată în comunicat.

În acest context, analiştii DTZ apreciază că eliberarea unităţilor stradale neperformante din portofoliu poate fi o măsură imediată adoptată de retailerii mari - cum sunt şi operatorii de electrocasnice - care trec acum printr-un proces de restructurare a reţelei de magazine.

În opinia lor, pentru spaţiile comerciale semicentrale situate în zone cu trafic pietonal intens există în continuare cerere, dar ocuparea acestora depinde şi de flexibiltatea proprietarilor în negocierea preţurilor. Chiriile pentru spaţiile comerciale stradale din zonele semicentrale din Bucureşti variază între 25 euro/mp/lună şi 45 euro/mp/lună.

DTZ Echinox asigură servicii pentru investitori, ocupanţi şi proprietari pe toate sectoarele pieţei imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici