Chiriile apartamentelor de pe Litoral, mai mici cu până la 14%. Cât costă o locuinţă pentru o lună în staţiunile de la Marea Neagră

Chiriile garsonierelor şi apartamentelor din staţiunile de pe Litoral contină să scadă, reducerea ajungând până la 14% faţă de anul trecut, cele mai mari diferenţe de preţ fiind înregistrate la locuinţele cu trei camere din Constanţa, Mangalia, Neptun şi Eforie Sud.

1300 afișări
Imaginea articolului Chiriile apartamentelor de pe Litoral, mai mici cu până la 14%. Cât costă o locuinţă pentru o lună în staţiunile de la Marea Neagră

Chiriile apartamentelor de pe Litoral, mai mici cu până la 14%. Cât costă o locuinţă pentru o lună în staţiunile de la Marea Neagră (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

"Garsonierele şi apartamentele de la malul Mării Negre sunt, şi anul acesta, o soluţie de cazare pentru cei care aleg litoralul românesc. Tot mai mulţi turişti preferă să închirieze astfel de locuinţe pe perioade mai lungi, având avantajul unor tarife mai mici decât în cazul hotelurilor sau aparthotelurilor. Chiriile sunt în uşoară scădere faţă de vara anului trecut", se arată într-un comunicat al portalului Imopedia.ro.

Studiul realizat de portalul imobiliar arată că valoarea chiriei medii de anul acesta a scăzut cu 5 până la 35 euro faţă de cea de anul trecut. Cele mai mari diferenţe de preţ au fost înregistrate pentru apartamentele cu trei camere din Constanţa, Mangalia, Neptun şi Eforie Sud.

Astfel, chiria medie în 2011 a fost de 350 euro pentru o locuinţă cu trei camere din Constanţa şi a scăzut vara aceasta la 325 euro. În Mangalia, preţul de închiriere a coborât de la 250 euro anul trecut la 215 euro în 2012, iar în Neptun de la 375 euro la 355 euro. În Eforie Sud, diferenţa este de 20 euro, de la 155 euro în 2011 la 135 euro anul acesta.

Analiza imopedia.ro remarcă şi evoluţia preţului de închiriere a garsonierelor. În Constanţa, chiria medie a scăzut constant în ultimii ani, de la 200 euro în 2009, la 165 euro în 2011 şi 160 euro anul acesta. Cele mai scumpe garsoniere rămân cele din Mamaia, cu un preţ mediu în jurul a 255 euro/lună în această vară, majorat de la 245 euro/lună, cât era în 2011. Cele mai mici preţuri pot fi găsite în staţiunile cu un număr de turişti mai mic, precum Eforie Sud şi Costineşti. Anul acesta, în Eforie Sud, o garsonieră poate fi închiriată pentru una din lunile estivale cu numai 65 euro, în timp ce anul trecut preţul era de aproximativ 75 euro.

"Şi anul acesta, turiştii care aleg litoralul românesc au în vedere cazarea la particulari, orientându-se către garsoniere şi apartamente situate în zone uşor accesibile. Aş vrea să subliniez faptul că este vorba despre chiriile clasice, nu despre locuinţele închiriate în regim hotelier. În cazul aparthotelurilor, vorbim de perioade mai scurte de închiriere şi tarife mai mari. Pentru a beneficia de un preţ de închiriere mai mic, turiştii plătesc chiria în avans pe minimum trei luni. Apoi, în respectivele locuinţe, stau pe rând mai multe familii sau grupuri de prieteni şi împart valoarea chiriei", a declarat Răzvan Muntean, manager general al portalului.

Cele mai scumpe chirii sunt în Mamaia, acestea situându-se în jurul valorii de 310 euro/lună pentru apartamentele cu două camere, departe de următoarele valori de numai 235 euro în Neptun şi 215 euro în Constanţa.

La apartamentele cu trei camere chiria medie în Mamaia este aproximativ 450 euro/lună, valoare cu care se poate achita lejer două luni în staţiuni mai puţin aglomerate, precum Mangalia (215 euro), Eforie Nord (165 euro) sau Costineşti (160 euro).

În Eforie Sud, apartamentele cu două şi trei camere pot fi închiriate la acelaşi preţ, egalitate regăsită numai anul acesta, cu diferenţe de preţ de 10 respectiv 20 euro faţă de anul trecut. În 2011, un apartament cu două camere în Eforie Sud putea fi închiriat în medie cu 145 euro, iar unul cu trei camere costa 155 euro/lună.

Conform datelor centralizate de Imopedia.ro, a scăzut simţitor şi preţul chiriilor pentru apartamentele cu două camere din Constanţa (de la 235 euro în 2011 la 215 euro în 2012) sau Eforie Sud (de la 145 euro în 2011 la 135 euro anul acesta), însă celelalte staţiuni nu au înregistrat modificări semnificative ale preţurilor de închiriere pentru astfel de locuinţe.

Imopedia.ro cuprinde oferte imobiliare actualizate constant direct de la sediul agenţiilor imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici