Christine Lagarde: FMI nu a primit nicio cerere din partea Italiei privind un plan de ajutor

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu a primit până în prezent "nicio cerere de ajutor" pentru un plan de salvare din partea Italiei, a declarat, la Lima, directoarea Christine Lagarde, care dezminţit totodată negocieri "cu Italia sau Spania" în acest sens, relatează AFP.

103 afișări
Imaginea articolului Christine Lagarde: FMI nu a primit nicio cerere din partea Italiei privind un plan de ajutor

Christine Lagarde: FMI nu a primit nicio cerere din partea Italiei privind un plan de ajutor

FMI "împrumută atunci când i-o cere o ţară care are nevoie de ajutor", a declarat Lagarde pentru presă, la Lima, în cadrul primei etape a unui turneu latino-american. Ajutorul "poate fi preventiv sau asociat unui program. În acest stadiu, nu am primit nicio cere din partea Italiei şi nu suntem în negocieri nici cu Italia, nici cu Spania", a adăugat ea.

Anterior Christinei Lagarde, care a făcut aceste declaraţii după o întâlnire cu preşedintele din Peru Ollanta Humala, şi FMI a dezminţit această informaţie referitoarea la existenţa unor discuţii între Fond şi autorităţile italiene cu privire la un plan de salvare a ţării, evocat în presa italiană.

Potrivit cotidianului La Stampa, acest împrumut, în valoare de 400 până la 600 de miliarde de euro, ar permite Italiei să dispună de un răgaz de 12 până la 18 luni, pentru a pune în aplicare reduceri bugetare şi reforme economice destinate consolidării creşterii economice.

Bursele europene au înregistrat creşteri puternice luni, în urma zvonurilor anunţând progrese în vederea ieşirii zonei euro din criza datoriilor, inclusiv cele cu privire la un plan de ajutorare a Italiei de către FMI.

Comisia Europeană (CE) a dezminţit, de asemenea, luni, orice negocieri între FMI şi autorităţile italiene.

"FMI este, deja, bine angajat, dacă priviţi spre zona euro, în acest moment existând programe în Irlanda, Portugalia, Grecia, şi a propus şi organizează, în prezent, o monitorizare fiscală în Italia", a subliniat Lagarde luni.

Christine Lagarde a sosit luni în Peru, prima etapă a unui turneu latino-american, în cadrul căruia va efectua, marţi şi miercuri, o vizită în Mexic, iar joi şi vineri în Brazilia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici