Fitch va retrograda ratingul Italiei, dacă ţara va pierde accesul pe pieţele financiare

Fitch Ratings va retrograda ratingul Italiei la cel mai redus nivel recomandat pentru investiţii, dacă ţara va pierde accesul pe pieţele financiare, dar agenţia a precizat că această variantă nu face parte din scenariul său de bază.

133 afișări
Imaginea articolului Fitch va retrograda ratingul Italiei, dacă ţara va pierde accesul pe pieţele financiare

Fitch va retrograda ratingul Italiei, dacă ţara va pierde accesul pe pieţele financiare

Italia se află probabil în recesiune şi este imperativ să aibă în continuare posibilitatea de a accesa pieţele, având în vedere că anul viitor urmează refinanţări mari de obligaţiuni, potrivit agenţiei de evaluare financiară.

Fitch a retrogradat luna trecută ratingul Italiei de la "AA-" la "A+", cu perspectivă negativă.

Noul premier italian, Mario Monti, a declarat că Italia, a treia mare economie din zona euro, se află într-o situaţie de urgenţă şi a promis că va aplica reforme ample, dar corecte, pentru a scoate ţara din criza financiară.

Potrivit Fitch, guvernul de tehnocraţi condus de Monti trebuie să aplice reforme fiscale şi structurale, dar declinul economic din Italia şi Europa îi va complica sarcina.

"Italia se află probabil în recesiune, iar declinul activităţilor în zona euro afăcut sarcina noului guvern de la Roma mult mai dificilă", se arată într-un comunicat al Fitch.

Sprijinul politic şi social pentru reforme va fi dificil, în faţa creşterii şomajului, consideră Fitch.

Agenţia a arătat că randamentul obligaţiunilor italiene a urcat la un nivel care, dacă va continua, va plasa datoria publică pe un traseu nesustenabil.

Randamentul obligaţiunilor pe termen de 10 ani a scăzut uşor în cursul după-amiezii, la 6,9%, de la 7,1% în prima parte a tranzacţiilor, nu departe de nivelul care a obligat Grecia, Irlanda şi Portugalia să ceară sprijin extern.

Italia trebuie să refinanţeze anul viitor obligaţiuni pe termen mediu de 193 miliarde de euro, dintre care 36 de miliarde de euro numai în februarie, astfel încât accesul pe piaţă este imperativ, a arătat Fitch.

Agenţia consideră totuşi că instituţiile europene şi cele internaţionale vor interveni pentru a preveni o criză de lichidităţi în ţări de importanţă sistemică precum Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici